'Wekelijks versterkte gebedsoproep laten horen tijdens coronacrisis'

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM) heeft al haar aangesloten moskeeën opgroepen om vrijdagmiddag de oproep tot gebed in de hele stad versterkt ten gehore te brengen. Van de ruim twintig Amsterdamse moskeeën die bij de RVM zijn aangesloten, zouden ruim tien van plan zijn de oproep vanmiddag versterkt uit te zenden.

"We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze Schepper om ons bij te staan, en ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode", schrijft de RVM in een persbericht.

De eerste oproep tot gebed werd vrijdagmiddag tussen 14.00 en 14.05 uur ten gehore gebracht. Volgens de RVM deden onder andere de Westermoskee, moskee Badr, moskee El Houda en moskee Al-Kabir mee.

'Elke vrijdagmiddag tijdens de coronacrisis'
"We hopen dat het technisch allemaal lukt, we hebben het woensdag pas besloten dus het is kort dag", vertelt Mohammed Hajji van de RVM. "En anders kunnen we het volgende week opnieuw proberen. We willen het iedere vrijdagmiddag ten gehore brengen tot de coronacrisis voorbij is."

VVD-raadslid Daan WIjnants noemt het plan 'geen goede zaak'. "De versterkte gebedsoproep is een heikel punt in de relatie tussen buurt en moskee. De intentie kan goed zijn, maar dit zal veel buurtbewoners ook tegen de borst stuiten. De burgemeester moet in gesprek gaan met de moskeeën."

Blauwe Moskee
De Blauwe Moskee laat sinds afgelopen november elke vrijdagmiddag een versterkte gebedsoproep horen. Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee, laat weten dat de moskeeën hen hebben gevraagd hoe ze de versterkte oproep het beste kunnen aanpakken. "Het is vooral belangrijk dat de moskee het er met de buurt over heeft."

Elforkani roept tevens alle geloofsgemeenschappen van Nederland op om tijdelijk te stoppen met bijeenkomsten. "Het is onverantwoord om nog diensten te organiseren, ook met minder dan dertig bezoekers."