F1-simraces gaan meetellen voor WK om afgelaste races goed te maken

Zoals nagenoeg de hele sportwereld, staat ook de Formule 1 stil wegens de COVID-19-pandemie. Al enkele weken wordt door coureurs volle bak online geracet in allerlei spelletjes en simulatorachtige omgevingen, de een met een uitgebreide set-up en de ander met een simpel stuurtje op z'n bureau - daarmee reed Timmy Hill zondag nog het hele NASCAR-veld naar huis.

Inmiddels zijn er al acht Grand Prix afgelast of verzet en het lijkt er nog niet bepaald op dat we halverwege juni in Canada wél gewoon kunnen gaan beginnen aan het seizoen. Daar is nu dan een soort oplossing voor gevonden: alle Formule 1-coureurs worden, voor zover ze dat nog niet hebben, voorzien van een degelijke opstelling in hun huis, waardoor ze allemaal tegen elkaar kunnen racen in iRacing.

Daarmee worden races georganiseerd met alle F1-coureurs van 2020, dus de 'professionele' simracers en lui als Johnny Herbert zijn daar niet van de partij. Op die manier kan het F1-seizoen toch beginnen, zo stelt F1-baas Chase Carey: "We hebben gezien hoe competitief die online races zijn en iedereen is het er wel over eens hoe bizar realistisch iRacing is. We hebben daarom besloten dat het realistisch genoeg is om het seizoen in de virtuele wereld te starten en de daar behaalde punten mee te laten tellen voor het 'echte' WK. Op die manier valt de opgelopen schade door het afgelasten van de nodige races mee."

De regels blijven daarmee uiteraard ook gewoon hetzelfde als ze in het echt zouden zijn. Er zijn geen 'resets' mogelijk tijdens de race, aan het bandenreglement moet gewoon voldaan worden, de bolides van Williams-coureurs Nicholas Latifi en George Russell worden op 85% in plaats van 100% prestatievermogen gezet om het extra realistisch te maken en voor de leuke beelden van Günther Steiner kan elke Haas op een willekeurig moment stil worden gezet.

Het seizoen begint komende zondag al met de race in een virtueel Melbourne.