Recordzonnige slotperiode van maart

Nog nooit was het eind maart zo zonnig als dit jaar. De hoeveelheid zonneschijn in de derde decade van maart (21e tot en met 31e) komt gemiddeld over het land uit op circa 113 uur tegen 48 uur normaal. Tot dit jaar was 1933 recordhouder met 102 zonuren. Heel maart telt 192 zonuren tegen 125 normaal. Daarmee is het de op drie na zonnigste maart ooit gemeten. Recordhouder blijft 2014 met 208 zonuren.

Tot en met 20 maart was het wisselvallig en verschillende dagen verliepen geheel bewolkt. Vanaf 21 maart tot en met 28 maart scheen de zon vrijwel ongehinderd. Pas gisteren, op zondag 29 maart, trokken over het oosten en zuidoosten wolkenvelden, waardoor de zon het moeilijk had. Vandaag krijgt het hele land met vrij veel bewolking en enkele buien vanuit het noorden te maken, maar morgen schijnt de zon opnieuw zeer uitbundig.

Koude winden maakten het geen buitenzitweer
Zonnig weer nodigt normaal uit om eropuit te trekken. Nu kan dit niet en door koude noorden- tot noordoostenwinden was het vaak te fris om in de tuin of op het balkon te zitten. In de nachten vroor het soms matig. Afgelopen nacht werd het op weerstation Hupsel zelfs -6,6 graden. Dat is de laagste temperatuur sinds 31 januari 2019.

Recordzonnige slotperiode van maart goed voor zonne-energie
De combinatie van zeer zonnig en koud weer was wel ideaal voor de productie van zonne-energie. Bij koud weer is de opbrengst van zonnepanelen beter dan wanneer de panelen sterk opwarmen. Doordat de lucht ook erg droog was waren de zonnepanelen op de meeste ochtenden niet of nauwelijks bedekt met een laagje ijs. Waar dat wel het geval was smolt dit snel weg, zodra de zon opkwam.

Achter de wolken schijnt de zon  (Foto: Interpretatie)
Achter de wolken schijnt de zon (Foto: Interpretatie)