100 miljoen jaar oude minidinosaurus gevonden

We gaan even een klein stukje terug in de tijd, zodat we daarna een hele forse stap terug in de tijd kunnen zetten. Onlangs hebben onderzoekers namelijk een bijzondere ontdekking gedaan: men vond een van de kleinste - zo niet dé kleinste - dinosaurussen ooit, een soort vogelachtig diertje.

In Myanmar werd een klein stukje barnsteen gevonden, met daarin duidelijk de schedel van een vogelachtig dier. Uit onderzoek bleek dat het om een diertje gaat dat zo'n honderd miljoen jaar geleden is overleden en scans van de schedel wezen uit dat het beestje een indrukwekkende rij tanden had, wat het vermoedelijk een klein roofdiertje maakt.

Het diertje heeft de naam Oculudentavis khaungraae gekregen en de omvang is bijzonder: net zo klein, of misschien zelfs iets kleiner, dan de bijkolibrie, met vijf tot zes centimeter de kleinste vogel die we tegenwoordig op aarde kennen. De vondst kan nieuw licht werpen op de evolutie van vogels, waarvan men dacht dat deze pas tientallen miljoenen jaren later op gang kwam.

Wat meer uitleg over de vondst