Beurzen veren terug na uitroepen corona-noodtoestand

Beurzen in de VS beleefden vrijdag een opleving nadat de Amerikaanse regering de coronavirus-uitbraak tot nationale noodtoestand bestempelde. Dat was een gevolg van toezeggingen dat er zeker 50 miljard dollar vrijkomt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eerder deze week leed Wall Street de grootste verliezen sinds 1987. Europese beurzen veerden overigens al eerder terug.

Investeerders leven ondertussen nog wel met de vrees dat economieën in recessie kunnen raken vanwege de pandemie, omdat bedrijvigheid wordt verstoord, evenementen worden uit- dan wel afgesteld en onder meer scholen dichtgaan om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Veel beurzen zagen de afgelopen dagen meer dan twintig procent van hun waarde in rook opgaan, en dat is een stevige indicatie voor een komende recessie.

De Europese Unie riep vrijdag een investeringspakket ter waarde van 37 miljard euro in het leven om het ergste economische leed te bestrijden, aldus de BBC.

Beurzen veren terug na corona-noodtoestand (Twitter) In de VS werken de Democraten ondertussen aan een ziektewetsvoorstel voor door het virus getroffen werknemers, maar dat lijkt weinig kans te maken omdat de Republikeinen - die een meerderheid in de Senaat hebben - dat niet willen steunen. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zal de verstoring door het virus in vergelijking met de beurscrash van 1987 slechts van korte duur zijn, en zal de regering lokale overheden van geld voorzien om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

De reacties van verschillende Europese overheden op de uitbraak lopen ondertussen nogal uiteen. Ierland sloot donderdag alle onderwijsinstellingen voor minimaal twee weken en cancelde tevens de St. Patrick's Day-parades voor komende dinsdag, en in het Verenigd Koninkrijk zijn de plaatselijke verkiezingen die voor mei stonden gepland uitgesteld. Duitsland overweegt zelfs om bepaalde bedrijven deels te nationaliseren om een komende crisis af te wenden.

In Nederland zijn dit soort verordeningen er vooralsnog niet, maar de Wereldgezondheidsorganisatie stelt ondertussen bij monde van directeur-generaal Tedros Adhanom wel dat Europa inmiddels het epicentrum van de pandemie is geworden, en roept op tot "aggressieve maatregelen" - waaronder sociale isolatie - om levens te redden.