COVID-19: Code rood in alle Brabantse ziekenhuizen, 804 besmettingen en 10 doden

Per vandaag zijn 190 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 804. Van de bevestigde personen werken er 179 in de zorg; zij worden vaker dan andere groepen getest.

Er zijn sinds gisteren 5 nieuwe patiënten overleden aan COVID-19. Dit betrof allen oudere patiënten met onderliggend lijden. In totaal zijn er nu 10 mensen gestorven aan de ziekte.

In totaal zijn 115 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

RIVM
RIVM

Update 15.15 uur:
Ook in de rest van de wereld gebeurt er genoeg rondom het virus. Zo is zojuist bekend gemaakt dat de president van Brazilië, Jair Bolsonaro, positief is getest op het COVID-19 SARS-CoV-2 coronavirus.

In Spanje blijft het aantal besmettingen ook sterk stijgen, de afgelopen 24 uur zijn er weer ruim 1000 bijgekomen. Gisteren zijn er al enkele regio's in met name Catalonië al in een lockdown gegaan, geruchten gaan nu dat het binnenkort voor het hele land gaat gelden.

Update 16.30 uur:
Premier Rutte maakte zojuist bekend dat vandaag vanaf 18.00 uur vluchten uit risicogebieden (China, Italië, Iran en Zuid-Korea) geweerd gaan worden. Tevens weer een dringend verzoek aan scholen om open te blijven om kinderen van mensen die zorgen voor gezondheid en veiligheid in Nederland op te blijven vangen.

Update 17.15 uur:
In twee grote Brabantse ziekenhuizen in Den Bosch (Jeroen Bosch Ziekenhuis) en Breda (Amphia) is er een code rood ingesteld. Operaties worden afgezegd, zodat personeel zich kan richten op acute zorg voor mensen die besmet zijn met het coronavirus.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zojuist ook verklaard dat Europa het nieuwe epicentrum is van de COVID-19 pandemie.

Update 19.10 uur:
Eerder meldden twee ziekenhuizen in Noord-Brabant al een code rood, maar nu hebben alle Brabantse ziekenhuizen een code rood afgekondigd. In de ziekenhuizen worden alle niet-spoedeisende operaties uitgesteld en verloven van zorgmedewerkers kunnen worden ingetrokken. Er zijn ook al diverse ziekenhuizen buiten Brabant die zich al aan het voorbereiden zijn op dergelijke maatregelen.

Update 22.45 uur:
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Op die manier kan het land meer federale middelen inzetten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Trump maakt tot vijftig miljard dollar vrij voor de aanpak van het alsmaar oprukkende virus.