Bestuur Pride Amsterdam stapt op na commotie om uitspraken Huffnagel

Het voltallige bestuur van de Amsterdam Pride is opgestapt. Het besluit komt na een week van onrust rond uitspraken van voorzitter Frits Huffnagel over vluchtelingen die hij deed op Radio 1.

Volgens de organisatie is de aanhoudende onrust binnen de LHBTI-gemeenschap aanleiding voor het vertrek van het bestuur. Oud-wethouder Carolien Gehrels is gevraagd om te helpen bij de zoektocht naar een nieuw bestuur.

'Oorlogsmisdaden gepleegd'
In het programma Spraakmakers stelde Huffnagel dat Nederland geen nieuwe vluchtelingen moet toelaten. 'Wij zien een kind en denken: "wat zielig". Terwijl we niet zien dat er een vader achter staat die misschien wel oorlogsmisdaden heeft gepleegd', zo motiveerde hij zijn standpunt in het programma.

Pride Amsterdam liet eerder nog weten dat de uitspraak geen gevolgen had voor de positie van Huffnagel. Zelf bood hij later wel zijn excuses aan. Maar dat blijkt dus niet genoeg. 'Het belang van een inclusieve, feestelijke en betekenisvolle Pride staat volgens het bestuur echter voorop en de aanhoudende discussie dreigt dit in de weg te staan', zo schrijft Pride Amsterdam op Facebook.

De Pride Amsterdam 2020 en daarmee ook de Canal Parade komen met het aftreden van het bestuur niet in gevaar. De dagelijkse werkorganisatie achter het evenement blijft wel gewoon in stand.