PVV opent voorzichtig de aanval op FVD

Waar afgelopen week voorzichtig een start werd gemaakt met linkse samenwerking, een waarschijnlijk vruchteloze samenwerking, lijkt aan de uiterst rechtse kant van het politieke spectrum een kleine strijd te ontstaan. Lang lieten PVV en Forum voor Democratie elkaar ongemoeid maar nu de macht lonkt voor de partij van Thierry Baudet lijkt Geert Wilders de aanval te openen.

Afgelopen donderdag werd bekend dat FVD in Noord-Brabant hoogstwaarschijnlijk in het college van Gedeputeerde Staten zal stappen samen met VVD, CDA en Lokaal Brabant. In de gemeenschappelijke verklaring stond dat de provincie een actief onderdeel van Europa is en dat de coalitie een betrouwbare partner bij de uitvoering van het Klimaatakkoord zal zijn. Beide zijn gevoelige punten voor zowel PVV als FVD en dus kon Wilders het niet nalaten even de vinger op de pijnlijke plek leggen voor Forum. "Onderdeel van Europa, uitvoering klimaatakkoord... Het kartel wint", zo liet de PVV-voorman via Twitter weten.

Gisteren was de beurt aan PVV-kopstuk Marjolein Faber. De fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer en de Provinciale Staten van Gelderland opende de aanval op de Gelderse afdeling van FVD. Faber haakte in op een verklaring van FVD-statenlid Ilze van Roozendaal die een pleidooi hield voor kernenergie. "Stoer hoor Ilse. Maar als je echt gaat voor kernenergie waarom dien je dan in de Gelderse Staten een motie in om draagvlak te meten voor windmolens en zonneweiden? PVV Gelderland dient toch ook niet een motie in om draagvlak te meten voor moskeeën? Wij willen die gewoon niet", zo liet Faber duidelijk weten via Twitter.

Beide partijen mikken voor een groot deel op dezelfde kiezers aan de rechterflank maar lieten elkaar tot nu toe relatief ongemoeid. Nu de FVD dichtbij de macht komt en ook steeds vaker onder vuur komt te liggen lijkt Wilders zijn kans schoon te zien. Eerder moest hij toezien hoe zijn partij bijna alle Europese zetels verloor aan Forum. Ook vond de PVV het jammer dat Forum voor Democratie zich niet achter de gebruikelijke Nexit-motie van de partij van Wilders schaarde.

PVV opent voorzichtig de aanval op FVD (Pro Shots / Robin Utrecht)
PVV opent voorzichtig de aanval op FVD (Pro Shots / Robin Utrecht)