Zaak tegen Ridouan Taghi vandaag apart behandeld in de Bunker

De Bunker in Osdorp staat vanochtend geheel in het teken van Ridouan Taghi. De rechtbank heeft voor hem een extra zittingsdag uitgetrokken in het Marengoproces, waarin hij en zestien andere verdachten terechtstaan vanwege meerdere liquidaties. Of Taghi ook naar de zwaar beveiligde rechtbank komt is onzeker: hij heeft eerder aangegeven niet aanwezig te willen zijn.

De Amsterdamse rechtbank heeft voor Taghi een speciale zitting ingelast, vanwege de benodigde veiligheidsmaatregelen. Het gaat om een pro-forma zitting, wat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld.

Taghi wil niet naar de zitting van vandaag komen, omdat hij denkt dat hij een betere verdediging kan voeren als hij tegelijk met de andere verdachten terechtstaat. In theorie kan de rechtbank eisen dat hij naar de zitting komt, maar tot op heden is niet bekend of de rechtbank dat gaat doen. Of Taghi komt, wordt dus vandaag op de zitting pas duidelijk.

Marengoproces
Het Marengoproces draait om vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe, uitgevoerd door een criminele bende. De bekendste is de moord op misdaadblogger Martin Kok, die in 2016 in zijn auto werd doodgeschoten na een bezoek aan een seksclub in Laren. Er kwam een doorbraak in het onderzoek toen begin 2017 Nabil B, een verdachte van een van de moorden, bereid was verklaringen af te leggen.

Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van een geoliede machine, met een vaste rolverdeling van chauffeurs, spotters en schutters. De 42-jarige Taghi wordt gezien als leider van de criminele organisatie, samen met Said Razzouki, die in Colombia is opgepakt en nog niet is uitgeleverd.

Taghi werd afgelopen december gearresteerd in Dubai en kort daarna overgevlogen naar Nederland. Sindsdien zit hij vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Derk Wiersum en Nabil B.
De twee meest schokkende moorden waarmee Taghi in verband wordt gebracht - die op advocaat Derk Wiersum en op de broer van kroongetuige Nabil B. - maken geen onderdeel uit van het proces. Het OM heeft weliswaar sterke vermoedens dat Taghi bij deze moorden betrokken is, maar genoeg bewijs ontbreekt. Voor de moord op Wiersum zit onder meer Taghi's neef Anouar vast.

Na de moord op advocaat Wiersum is de zaak extra beladen en zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Voor het eerst in Nederland worden de nieuwe advocaten van Nabil B. geheim gehouden. Inez Weski, de advocaat van Taghi, maakte hiertegen eerder bezwaar, omdat zij wil kunnen controleren of de kroongetuige uit eigen wetenschap verklaart, of mogelijk heeft overlegd met zijn raadslieden.

Videoverbinding
De zaak over Taghi gaat vanochtend om 10.00 uur van start. Hoewel de behandeling van de zaak openbaar is, kan het publiek de zaak alleen volgen via een videoverbinding aan de Parnassusweg. De capaciteit in de Bunker is namelijk beperkt, stelt justitie.

De zaak van de andere zestien verdachten werd vorige week behandeld. Zij blijven voorlopig vastzitten.