COVID-19: 18 Nederlanders besmet, gevangenis op slot

Ook op de maandagochtend valt er weer genoeg te melden over de wereldwijde COVID-19-uitbraak. Mensen in een Keulse gevangenis dachten wellicht gezellig naar binnen en buiten te lopen, maar dat is niet meer het geval: een nieuwe gedetineerde is ziek geworden en wordt getest op het coronavirus SARS-CoV-2. Intussen is de gevangenis op slot gegaan en mag niemand er meer uit.

Op een kinderdagverblijf in het Duitse Breberen, niet ver over de Nederlandse grens, zijn maar liefst dertien mensen positief getest op het virus. Het gaat om vier kinderen en negen begeleiders van het verblijf waar de vrouw van een besmet echtpaar uit Langbroic werkzaam is. De dertien personen lijken het allemaal vrij goed te maken en hebben met name milde tot griepachtige symptomen.

In Iran is ondertussen de 71-jarige Mohammad Mirmohammadi overleden, adviseur van ayatollah Ali Khamenei, de 'Grote Leider' van het land. Net als onder meer de vicepresident en staatssecretaris van gezondheid bleek hij besmet te zijn met het coronavirus. In Iran gaat het sowieso hard: er kwamen maandag alweer meer dan vijfhonderd gevallen bij, waarmee het totaal de 1500 gepasseerd is.

Update 12.40 uur
Het Eindhovens Dagblad weet te melden dat een inwoonster van Helmond ook positief heeft getest. Zij is met haar nu in thuisisolatie verkerende gezin vorige week in de Noord-Italiaanse infectieregio Lombardije geweest.

De Europese Unie heeft het dreigingsniveau wat besmetting in Europa betreft inmiddels opgeschaald van 'matig' naar 'hoog'. Uiteraard is ook een speciaal team samengesteld om de boel in kaart te brengen en de bestrijding te leiden.

Update 13.35 uur
Het RIVM heeft laten weten dat er maandag acht nieuwe gevallen bij zijn gekomen, waarmee het totaal aantal COVID-19-patiënten in Nederland nu officieel op achttien ligt - 24 landen hebben een hoger aantal gemeld. 'Bijna alle gevallen' zijn onlangs in Italië geweest.

De IC van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, waar één van de patiënten gelegen heeft, is begonnen met een opnamestop. De meest recente mededeling van het RIVM is hier te lezen.