Roest aan de leiding na eerste dag WK allround

Patrick Roest gaat na de eerste dag van het WK afstanden bij de mannen aan de leiding. Roest won zojuist de 5.000 meter in een tijd van 6.14,35. Sverre Lunde Pedersen werd tweede in 6.19,40, de Canadees Jordan Belchios reed de derde tijd in 6.20,76.

Roest heeft op de 1.500 meter morgen een seconde voorsprong op de nummer twee Pedersen. De Japanner Seitaro Ichinohe staat derde, Jan Blokhuijsen vierde. Sven Kramer, die zelf al zei dat hij futloos rijdt, staat twaalfde na de eerste dag. De 5.000 meter reed hij in 6.25,54.

Jan Blokhuijsen moest het in de zesde rit opnemen tegen Vitaliy Schigolev uit Kazachstan. De Nederlander nam al gauw afstand van zijn tegenstander. Hij reed een solide race en liep langzaam weg van de tot dan snelste tijd. Blokhuijsen had het wel wat moeilijk in het slot, maar met 6.22,93 was hij bijna vier tellen sneller dan de totdan beste tijd.

In de rit erop reed Seitaro Ichinohe tegen Andrea Giovannini. De Japanner nam de regie in handen en reed al snel weg bij Giovannini. Ichinohe bouwde in de eerste ronden een kleine voorsprong op op de tijd van Blokhuijsen. Vijf ronden voor het einde reed hij pas zijn eerste 30er. Hij begon echter moeilijker te bewegen en verloor steeds meer tijd. Met nog twee ronden te gaan was hij voor het eerst langzamer dan Blokhuijsen. Uiteindelijk kwam hij in 6.24,63 over de meet.

Sven Kramer en Sverre Lunde Pedersen vormden het negende paar. De Noor pakte een kleine voorsprong op Kramer op de 1.400 meter, de Nederlander zat er echter niet ver achter. Beiden reden wel boven de tijd van Blokhuijsen. Pedersen was twee ronden voor het ronde iets sneller dan Blokhuijsen, terwijl de ronden van Kramer omhoog gingen. Pedersen kwam in 6.19.40 over de meet, Kramer reed 6.25,54.

Patrick Roest reed in de rit erop tegen Sergey Trofimov. Roest nam de regie in handen. Hij reed een vlakke race met rondjes 29 hoog en pakte elke ronde een paar tienden op Pedersen. In de tweede helft van de race ging hij zelf rondjes van 29,4 rijden. Uiteindelijk kwam Roest, die een matig WK afstanden reed, in 6.14,32 over de finish.

Ruslan Zakharov reed in de rit erop tegen wereldkampioen Ted-Jan Bloemen. Bloemen ging hard van start met rondjes in de 29 hoog net als Roest in de rit ervoor. Met nog zes ronden te gaan reed de Canadees echter zijn eerste 30er en hij begon steeds meer te verliezen. Achter Bloemen wist Zakharov de achterstand op de Canadees te verkleinen, en uiteindelijk won Bloemen de race nipt: 6.22,82 om 6.22,92.