COVID-19: alle scholen dicht in Japan, Macron spreekt van crisis

Een nieuwe dag, een nieuwe reeks updates over het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Het grijpt weer flink om zich heen en de cijfers blijven maar stijgen.

Japan - scholen dicht
We beginnen in het verre Oosten en wel in Japan. Daar heeft premier Shinzo Abe donderdag laten weten dat vanaf komende maandag álle lagere en middelbare scholen voor onbepaalde tijd worden gesloten. Ook werd bekend dat een Japanse vrouw, bij wie het virus op 3 februari was verdwenen, woensdag opnieuw positief getest heeft, een situatie die ook in China al meerdere malen is voorgekomen.

Saoedi-Arabië - pelgrims geweerd
Moslims die voor de umrah, een bedevaartstocht naar Mekka, het land binnen willen komen kunnen hun tripje vermoedelijk beter even uitstellen. Saoedi-Arabië heeft besloten pelgrims voorlopig te weren, net als alle toeristen die uit landen komen waar het virus de kop heeft opgestoken. Vooralsnog zijn er nog geen gevallen in Saoedi-Arabië - in elk geval niet officieel - en dat wil men graag zo houden.

Zuid-Korea - China voorbij
In Zuid-Korea gaat het ook alsmaar sneller: donderdag zijn al 505 nieuwe gevallen bekendgemaakt en voor het eerst zijn dat er meer dan China, dat donderdag onder de 500 bleef. De Zuid-Koreanen hebben nu te maken met in totaal 1766 positieve gevallen, waarbij inmiddels dertien mensen om het leven zijn gekomen.

Frankrijk - Macron spreekt van crisis
In Frankrijk staat de teller voorlopig op achttien gevallen en twee doden. President Emmanuel Macron heeft donderdag stevige woorden gesproken: "We staan voor een crisis, een epidemie, en die komt eraan." Hij sprak onder meer met medewerkers van een ziekenhuis waar een patiënt aan COVID-19 overleed en kwam in gesprek met enkele hoogleraren op het gebied van virologie.

Duitsland - 300 carnavalsvierders gezocht
In het Duitse Gangelt, net over de grens met Nederland, worden driehonderd mensen gezocht die onlangs carnaval gevierd hebben met twee besmette Duitsers. In Gangelt zijn inmiddels ook weer drie nieuwe gevallen geconstateerd, verder is niet bekend of onder de gezochte mensen ook Nederlanders zijn.

Nieuwe landen
Tot slot is het lijstje met landen waar een besmetting is geconstateerd weer gegroeid. Woensdag voegden Brazilië, Griekenland, Pakistan, Noord-Macedonië, Georgië, Noorwegen en Roemenië zich er al bij, donderdag gingen ook Denemarken en Estland al voor de bijl.