Passagiers vast in Flixbus wegens COVID-19-vrees, honderden nieuwe gevallen

Het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, is buiten China rap om zich heen aan het grijpen. Vooral in Zuid-Korea en Italië is het raak, met gedurende het weekende honderden nieuwe gevallen.

In Zuid-Korea heeft men de forse stijging voor een groot deel te danken aan de Shincheonji-stroming van het christendom, waar men gelooft dat de oprichter niemand minder dan Jezus Christus himself is. Vele tienduizenden mensen zijn opvallend genoeg lid van die stroming en een bijeenkomst van dat gebeuren lijkt voor een behoorlijke infectiebron gezorgd te hebben.

De teller staat inmiddels op 833 gevallen, terwijl zeven mensen zijn overleden. Het begin van het Zuid-Koreaanse schooljaar is voor het eerst in de historie om gezondheidsredenen met minstens een week uitgesteld en met name de stad Daegu, goed voor bijna 2,5 miljoen inwoners, ligt zo goed als stil.

In Italië werden eind januari de eerste besmettingen vastgesteld, maar in de afgelopen dagen slaat het ineens wild om zich heen. Vrijdag stond de teller op 20 besmettingen, zaterdag waren dat er 79 en zondag al 159, terwijl het maandagochtend al over de tweehonderd heen is gegaan. Maandag werd ook de inmiddels vierde dode gemeld in Italië, net als de eerste drie oudere mensen die al ziek of zwak waren.

Meerdere Italiaanse dorpen zijn sinds zaterdag in lockdown gezet, op één na allemaal in de provincie Lodi. Bij elkaar mogen ruim vijftigduizend mensen hun dorp voorlopig niet uit, onder meer het leger wordt ingezet om te voorkomen dat men er toch vandoor gaat.

Een derde land waar de ogen angstvallig op zijn gericht is Iran. Van nul gevallen halverwege vorige week is het daar ineens gestegen naar ruim veertig bevestigde besmettingen en zeker acht doden. De wereldwijde teller staat op bijna 80.000 officiële besmettingen en meer dan 2600 doden.

Update 14.38 uur
Het kan niet op met de paniek. In Lyon staat op station Perrache een Flixbus vanuit Milaan vast, inclusief een veiligheidscordon van de politie: de bestuurder moest bij aankomst opgenomen worden met symptomen die lijken op dat van COVID-19.

Of de chauffeur daadwerkelijk besmet is zal nog moeten blijken, maar vooralsnog mogen de onfortuinlijke passagiers de bus niet uit. Matig detail is wel dat de bus, die rond zeven uur 's ochtends arriveerde, eerder al gestopt is in Turijn en Grenoble.