'Russen proberen Democraat Sanders te helpen met verkiezingscampagne'

Volgens berichten van de Amerikaanse inlichtingendienst probeert Rusland zich te mengen in de strijd rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020. Deze keer is het niet Donald Trump die geholpen wordt, maar de socialistische Democraat Bernie Sanders.

Naast Sanders is ook de president op de hoogte gesteld van de pogingen van Rusland om, op een nog niet nader gespecificeerde manier, de verkiezingen te beïnvloeden. Sanders is niet onder de indruk en noemt de Russische president Vladimir Poetin een 'autocratische gangster' wiens regering 'internetpropaganda heeft gebruikt om verdeling te zaaien in ons land.'

Saillant detail is dat het team rond Sanders al ruim een maand geleden op de hoogte is gebracht door de inlichtingendienst. Op vragen van verslaggevers waarom het dan nu pas naar buiten komt, antwoordde Sanders geïrriteerd: "Die conclusie laat ik, een dag voor de voorverkiezingen in Nevada, jullie zelf trekken. De bron was de Washington Post? Goede vrienden..." De Washington Post is eigendom van miljardair Jeff Bezos, iemand waarop miljonair Sanders, vanwege Bezos' rijkdom, enorm veel kritiek heeft.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei vrijdag dat de nieuwste aantijgingen: "paranoïde berichten zijn waar er helaas, meer en meer van zullen zijn naarmate we dichter bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen komen. Ze hebben natuurlijk niets met de waarheid te maken."