Basketballers stunten in Turkije in EK-kwalificatie

De Nederlandse basketballers zijn de kwalificatie voor het EK van volgend jaar bijzonder goed begonnen. In Ankara zorgde de ploeg van de nieuwe bondscoach Maurizio Buscaglia, die Toon van Helfteren in augustus opvolgde, voor een sensatie door Turkije te verslaan.

Al vanaf het begin van de wedstrijd ging het gelijk op, waarbij geen van beide ploegen een serieuze voorsprong op wist te bouwen. In het vierde kwart nam Nederland verrassend de touwtjes in handen en in de laatste minuten werd de zege opvallend overtuigend binnengehaald: 65-72.

Met 27 punten was Charlon Kloof topschutter van de ploeg, terwijl vooral ook Yannick Franke (16 punten) en Worthy de Jong (12 punten) indruk maakten. Het is de eerste keer sinds 1986 dat Nederland van Turkije wint, de vorige zege ín Turkije was zelfs nog acht jaar eerder.

Maandag speelt Nederland in Almere tegen Kroatië, Zweden is de vierde ploeg in de groep. De eerste drie plaatsen zich voor het EK.