Groot-Britannië scherpt immigratieregels aan

De Britse staatssecretaris Priti Patel heeft gisteren de details van het nieuw Britse immigratiesysteem uit de doeken gedaan. Vanaf 1 januari 2021 wil Groot-Britannië een puntensysteem invoeren en het langdurig verblijf van niet-ingezetenen aan banden leggen.

De Britse regering wil voornamelijk gehoor geven aan een van de meest gehoorde argumenten voor de Brexit, namelijk het probleem van de ongebreidelde immigratie van laagopgeleiden en de verdringing van de eigen laaggeschoolde bevolking. Groot-Britannië telt op het moment van schrijven ruim 1,3 miljoen werklozen.

Werkgeversorganisaties bekritiseerden het plan als desastreus voor de zorg, agrarische sector, bouw en horeca. Topambtenaren brachten daar tegenin dat dat bedrijven zichzelf te afhankelijk hebben gemaakt van spotgoedkope arbeid uit Europa, meer moesten doen om de Britse werklozen aan het werk te krijgen en werknemers maar eens een beter salaris moeten gaan betalen om deze te behouden.

Hoogopgeleide arbeiders zoals wetenschappers blijven onder het nieuwe systeem welkom, maar er worden geen nieuwe visa meer verstrekt aan laagopgeleiden. De regering geeft aan dat het nieuwe systeem bedoeld is om enkel nog de 'besten en de slimsten' toe te laten.

Iedereen die zich vanaf volgend jaar in Groot-Britannië wil vestigen moet minimaal 70 punten scoren op een checklist. De eerste 50 punten worden verdiend met verplichte criteria: nieuwe immigranten moeten een aanbod hebben voor een baan op hoger niveau en de Engelse taal beheersen. De overige punten zijn afhankelijk van het verdienen salaris, waardoor immigranten met een inkomen onder de 25.600 pond (zo'n 30.600 euro) per jaar feitelijk buiten de deur gehouden worden. In plaats daarvan kunnen punten ook verdiend worden met een baan in een sector waar behoefte is aan personneel, zoals de zorg, of het hebben van een doctoraal in een technische richting.

Daarnaast komen er een reeks andere beperkingen. Zo kunnen immigranten geen uitkeringen en toeslagen aanvragen, moeten ze zorgpremie betalen voor de NHS en worden Europeanen met een strafblad geweerd. Ook kunnen de Europese identiteitskaarten niet meer gebruikt worden om de grens te passeren en mogen Europese burgers die zich niet vestigen niet langer dan 6 maanden in Groot-Britannië verblijven.