Rechtzaak: 'transgender atleten maken vrouwensport kapot'

De familie van drie scholieren starten een rechtzaak tegen een school- en een sportorganisatie in de Amerikaanse staat Connecticut. Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor het organiseren van scholieren-atletiekwedstrijden en de drie meisjes eisen dat transgender atleten niet meer met meisjeswedstrijden mee mogen doen.


Terry Miller (2e van links) en rechts Andraya Yearwood (Foto: Dia Dipasupil/Getty Images)

Selina Soule, Chelsea Mitchell en Alanna Smith vinden dat het toelaten van atleten met een 'mannelijke bouw' hun kans op titels en studiebeurzen verkleint. "Fysiek en mentaal weten we de uitslag al voordat de wedstrijd überhaupt begonnen is", aldus Smith. "Een geloof in genderidentiteit neemt de biologische oneerlijkheid niet weg. Alle meisjes hebben het recht om mee te dingen naar de prijzen."

Advocaat Christiana Holcomb denkt dat de meisjes een goede kans van slagen hebben: "Meisjes dwingen om toeschouwers te zijn in hun eigen sport is volledig in strijd met 'Title IX', een federale wet die is ontworpen om gelijke kansen te creëren voor vrouwen in het onderwijs en atletiek. De staat Connecticut draait met het negeren van deze wet de vooruitgang van vrouwen met een halve eeuw terug."

De aangeklaagde organisaties vinden dat hun beleid de regels van een nationale antidiscriminatiewet volgt die zegt dat studenten op school moeten worden behandeld op basis van het geslacht waarmee ze zich identificeren. Ze geloven verder dat het beleid "passend is onder zowel de staats- als federale wetgeving."

De rechtszaak draait voornamelijk om de deelname van twee transgender-sprinters, Terry Miller en Andraya Yearwood, die sinds 2017 al vijftien belangrijke atletiekwedstrijden op hun naam hebben gezet. De meisjes eindigen meestal achter de beide transgenders. "Onze droom is niet om tweede of derde te worden, maar om eerlijk te winnen," vindt Mitchell. "We vragen alleen maar om een eerlijke kans."


Rechtzaak om deelname transjongeren in meisjessport (Bron: YouTube)

Discriminatie van transjongeren
De twee transgenders zijn het daar absoluut niet mee eens. In een verklaring laat Miller het volgende weten: "Ik ben in elk aspect van mijn leven gediscrimineerd en wil niet langer zwijgen. Ik ben een meisje en ik ben een hardloper. Ik neem deel aan atletiek, net als mijn collega's om uit te blinken en betekenis te vinden in mijn leven. Het is zowel oneerlijk als pijnlijk dat mijn overwinningen moeten worden bediscussieerd en mijn harde werk moet worden genegeerd."

Yearwood vindt hetzelfde: "Ik zal nooit ophouden om mij te zijn! Ik zal nooit stoppen met rennen! Ik hoop dat de volgende generatie transjongeren niet hoeft te vechten tegen de gevechten die ik voer. Ik hoop dat ze kunnen worden gevierd als ze slagen, niet gedemoniseerd. Aan de volgende generatie: ren ik voor jullie!"

Connecticut is een van de zeventien Amerikaanse staten die transgender atleten in staat hebben gesteld om zonder enige beperking aan scholierensportwedstrijden te laten deelnemen.

Nike steunt transgenders
Sportkledingfabrikant Nike heeft zich bij een groep van 142 bedrijven aangesloten die de strijd aangaat met een wetsvoorstel in de staat Tennessee. Wetsvoorstellen House Bill 1572 en Senate Bill 1736/HB 1689 zouden moeten voorkomen dat biologisch mannelijke atleten mee zouden kunnen doen in sportwedstrijden tegen meisjes.

"Beleid waarmee de staat aangeeft dat niet iedereen welkom is, brengt ons collectieve economische succes in gevaar", aldus een verklaring. "Het is zowel een zakelijke noodzaak als de kern van onze bedrijfswaarden dat onze klanten, onze werknemers en hun families en onze potentiële werknemers zich volledig betrokken voelen bij de welvaart van onze staat."

Afgevaardigde Nancy Barto noemt de wetsvoorstellen de 'Red vrouwensporten-wet', die zorg moet dragen voor eerlijke concurrentie tijdens sportwedstrijden om zo de vrouwensport te redden van een ondergang.