7 jaar cel geŰist voor 'walgelijke woningoverval'

Als op 10 december 2018 een destijds 82-jarige inwoonster van De Krim haar kat naar buiten wil laten, en de deur opent, staat zij oog in oog met een man met een bivakmuts. Dan ziet ze een tweede man die een apparaat in haar gezicht duwt dat een knetterend geluid maakt en waar vonken uitkomen. Ze wordt opgesloten in de meterkast. De vrouw zit daar vijftien uur vast.

Dat beeld schetste de officier van justitie dinsdag 11 februari voor de rechtbank in Zwolle. Daar stonden drie mannen (een 46-jarige man uit Hoogeveen, een 20-jarige man uit Leeuwarden en een 44-jarige man uit Coevorden) terecht voor medeplegen wederrechtelijke vrijheidsberoving en medeplegen diefstal.

Het slachtoffer bracht de nacht door in de meterkast, waar zij zich amper kon bewegen, beschreef de officier. De volgende ochtend is de vrouw bevrijd door twee leden van een volksdansgroep, die poolshoogte kwamen nemen toen de vrouw niet verscheen bij de volksdansgroep. Met de overval is een grove inbreuk gemaakt op het gevoel van veiligheid van het slachtoffer, stelde de officier. Hij sprak over een laffe en walgelijke overval.

Volgens de officier zijn twee van de drie verdachten al voor de overval aan de deur geweest om oud ijzer te venten. De overvallers hebben toen vermoedelijk buit gezien. Ze namen bij de overval onder meer een grasmaaier, een elektrische fiets, een laptop en gouden sieraden mee. Een deel van de goederen is teruggevonden en blijkt via een of meerdere van de betrokkenen te zijn verhandeld.

“Alle verdachten hebben een rol gehad bij het verplaatsen en verkopen van de buit”, concludeerde de officier. Op de trui van de vrouw is DNA aangetroffen van de 20-jarige verdachte. Hij acht voldoende wettig en overtuigend bewezen - ook mede door verklaringen die verdachten zelf hebben afgelegd - dat de drie mannen verantwoordelijk zijn voor de overval op de vrouw. 

De officier van justitie eiste voor alle drie een celstraf van 7 jaar.