Hoogtepunt storm voorbij, drukke ochtendspits verwacht

De hele middag werden we in Nederland getrakteerd op het voorprogramma van storm Ciara en nu trekt haar hoogtepunt over ons land. Het zwaartepunt van de storm gaat gepaard met buienlijnen en een koufront die gepaard gaan met stevige rukwinden. Het slechte weer zorgt voor problemen door het hele land.

Update 20.49 uur

De wind heeft gedurende dag al voor veel vallende schade en vallende bomen gezorgd:

Deze auto in Groningen moest ontgelden (Pro Shots / MaRicMedia)
Deze auto in Groningen moest ontgelden (Pro Shots / MaRicMedia)

Update 21.07 uur:

Het weer verslechtert van het ene op het andere moment tijdens het voorbijtrekken van de buienlijn en koufront:

Update 21.30 uur:

Ondanks het slechte weer lijken de problemen op het spoor mee te vallen. "Op verschillende plaatsen heeft de storm voor schade aan het spoor gezorgd. Zo zijn er bomen op het spoor gewaaid en op enkele plaatsen is de bovenleiding beschadigd. De situatie op het spoor is ondanks diverse incidenten tot nu toe goed beheersbaar. Storingsploegen van spooraannemers en incidentenbestrijders van ProRail werken de hele avond en nacht door om zoveel mogelijk schade te herstellen. Omdat de storm nog niet is gaan liggen, is het mogelijk dat niet alle schade voor maandagochtend hersteld kan worden. We kunnen daarom nog niet inschatten wat de impact voor het treinverkeer morgenochtend is. We adviseren reizigers om van te voren de reismogelijkheden te checken en morgenochtend kort voor vertrek de actuele informatie op de Reisplanner te raadplegen", zo laat ProRail weten.

Update 21.55 uur:

Ciara levert op diverse plekken op de snelwegen problemen op, er zijn diverse afsluitingen:

Ook heeft Rijkswaterstaat de verlichting op de snelwegen ingeschakeld waar mogelijk:

Update 22:05 uur:

In het noorden van het land begint de wind af te nemen wat het KNMI er toe heeft gebracht de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Flevoland en Noord-Holland de waarschuwingen af te schalen tot code geel. Voor de andere provincies geldt nog steeds code oranje.

Update 22.40 uur:

Alleen in Limburg en Noord-Brabant geldt code oranje zo laat het KNMI weten, voor de andere provincies geldt code geel.

Wil je weten hoe die codes tot stand komen? Het KNMI legt het uit:

Update 23.00 uur:

Het hoogtepunt van de storm ligt inmiddels achter ons, toch waarschuwen ANWB en Rijkswaterstaat voor een zware ochtendspits morgen. "Ook morgenochtend houden we rekening met zware windstoten en daarmee een zwaardere spits. Houd rekening met meer files en pas je rijstijl aan. Check voor vertrek de actuele verkeerssituatie", zo laat RWS weten.

Update 23.30 uur:

Het KNMI verwacht dat rond middernacht ook voor Limburg kan worden afgeschaald van code oranje naar code geel. Vanwege het nog aanhoudende slechte weer met regen en flinke windstoten zal code geel nog even gelden.