Cannabisbond enthousiast over plan Amsterdam voor regulering van de 'achterdeur'

De Bond van Cannabis Detaillisten is erg te spreken over het voornemen van burgemeester Halsema van Amsterdam om te onderzoeken of het mogelijk is om de lokale softdrugsmarkt te reguleren. Over andere mogelijke plannen is de bond minder enthousiast.

Gisteren schreef de burgemeester een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een onderzoek van bureau OIS, dat door het college was aangevraagd. In het onderzoek is onder meer gekeken naar de aantrekkingskracht die coffeeshops hebben op het Wallengebied. Uit het onderzoek bleek onder meer dat 65 procent van de toeristen in het Wallengebied cannabis gebruikt.

De burgemeester wil nu gaan kijken hoe de cannabismarkt gereguleerd kan worden en de overlast in de binnenstad verminderd kan worden.

Lees ook: CU Amsterdam wil af van drugsimago

Toegangsverbod
Simone van Breda, interim voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten ziet het niet zitten om coffeeshops in de binnenstad te sluiten. "Die spreiding is al eens geprobeerd, we hebben al een mindering van coffeeshops in het centrum gehad", zegt zij. "Ik heb niet het idee dat de toestroom van toerisme daardoor is afgenomen."

Het is inderdaad zo dat toeristen nog steeds naar de stad worden getrokken door de coffeeshops. Voor 44 procent van de respondenten in het OIS-onderzoek zou een verbod op toegang tot een coffeeshop dan ook reden zijn om niet meer of minder vaak naar Amsterdam te komen. "Dat zien we natuurlijk niet zitten", zegt Van Breda over een toegangsverbod tot coffeeshops voor toeristen. "Wat wij zien is dat dat elders, bijvoorbeeld in Maastricht, niet het gewenste effect heeft." Welk effect het dan wel heeft, kan Van Breda niet zeggen.

Toevoer gedogen
Uit de brief wordt ook duidelijk dat Halsema de cannabishandel "transparanter en beter beheersbaar" wil maken. Een manier om dat te doen is het lokaal reguleren van "de achterdeur": de manier waarop cannabis bij coffeeshops binnen komt. Daarover is Van Breda wel heel enthousiast. "Ik vond dat positief en we willen graag meedenken over hoe je dat kunt doen."

"Wij zetten ons in voor een beter uitvoerbaar coffeeshopbeleid. De huidige maatregelen zijn niet geschikt en niet meer van deze tijd." Van Breda stelt daarom voor om de toevoer van cannabis naar coffeeshops te gedogen. "Momenteel hebben we maar vijfhonderd gram in de shop en dat houdt niet over. Het zou mooi zijn een weekvoorraad te mogen hebben, net als bij de wietproef in andere gemeenten."