Rode Kruis: duizenden mensen in gevaar door geweld bij Idlib en Aleppo

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de toenemende gevechten in de Syrische provincies Idlib en Aleppo. Hulpverleners van het Rode Kruis zien dat het geweld een grote impact heeft op de bevolking. Mensen vluchten massaal of zitten vast tussen het geweld en kunnen geen veilige plek vinden om te schuilen. Bestaande opvangcentra in de regio Idlib zitten vol en hulpverleners kunnen de vraag naar hulp steeds minder goed aan.

Sinds januari hebben al 250.000 mensen moeten vluchten. De omstandigheden waarin deze mensen leven zijn erbarmelijk. Als hoeder van het humanitair oorlogsrecht roept het Rode Kruis de strijdende partijen op om burgers te sparen en te zorgen dat medische faciliteiten niet worden geraakt.

“Sinds begin dit jaar leeft de bevolking van Noordoost-Syrië tussen gevechten. Veel mensen moeten vluchten, sommigen zijn gedwongen om voor de vierde of vijfde keer te vluchten om in veiligheid te komen. Mensen kunnen geen veilige plek meer vinden en slapen in de buitenlucht in de kou, hebben geen voedsel voor hun kinderen en kunnen geen medische hulp vinden”, zegt Lorenzo Redalie, hoofd van het Rode Kruis in Aleppo.

Hulp
Het Rode Kruis helpt in Idlib en Aleppo met eerste hulp en ondersteunt ziekenhuizen in de regio. Ook zijn er in de westelijke regio van Aleppo drie mobiele klinieken ingezet om mensen die gevlucht zijn uit Idlib medische hulp te geven. Het Rode Kruis deelt daar ook toiletspullen uit aan mensen die gevlucht zijn. Daarnaast werkt het Rode Kruis aan de water- en sanitaire voorzieningen.

In de stad Idlib heeft het Rode Kruis de afgelopen maanden zo’n 10.000 maaltijden per dag verzorgd voor ontheemden. Ook geeft het Rode Kruis voorlichting bij opvangcentra aan mensen over de gevaren van explosieven en mijnen.

Slapen in vrieskou
Het Rode Kruis ziet in Idlib dat mensen moeten slapen in overvolle opvangplekken. Voor sommigen is geen plaats, zij moeten dagen slapen in de buitenlucht. In de nacht daalt de temperatuur regelmatig onder het vriespunt. In sommige delen van Idlib is elektriciteit een probleem, ook is er een tekort aan brandstof. Door deze situatie is het nauwelijks mogelijk om plekken te verwarmen.

Het publieke leven ligt stil, sinds april kunnen ziekenhuizen niet meer alle zorg bieden en zijn scholen aan beide zijden van de frontlinie niet meer open. De 250.000 scholieren hebben hun onderwijs moeten staken.