Pelosi onder druk na verscheuren speech, stemmers haken af

Na afloop van de 'State of the Union' (SOTU), de Amerikaanse versie van de troonrede, door president Donald Trump, verscheurde voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi demonstratief de tekst. Zelfs Democraten spraken schande van deze respectloze actie en nu is er een kans dat ze nog grotere problemen gaat krijgen.

Volgens afgevaardigde Matt Gaetz kan Pelosi met het verscheuren van de tekst wel eens een wet overtreden hebben en dan wel de wet met de welluidende bureaucratische naam 18 USC 2071.

Gaetz schreef dat "de actie van Pelosi diep aanstootgevend was en de bepalingen 1 en 2 van Huisregel XXIII lijkt te overtreden", deze bepalingen beschrijven de officiële gedragscode van het Huis van Afgevaardigen. Gaetz vroeg de ethische commissie dan ook om de klacht over te brengen naar het ministerie van Justitie om verder onderzocht te worden.

"Het lijdt geen twijfel dat Pelosi de kopie van de toespraak van de president die haar aan het begin van de avond werd gegeven 'verminkte, vernietigde of probeerde uit te wissen'", schreef Gaetz, inclusief een citaat uit de wet. Andere afgevaardigden en senatoren dienden ook klachten in over het gefrustreerde gedrag van de leider van de Democraten in het Huis.

Afstraffen tijdens komende verkiezingen
Anderen riepen Pelosi op om af te treden na deze beschamende actie en bekritiseerden haar, omdat ze tijdens de SOTU als Spreker van het Huis een onpartijdige houding zou moeten aannemen en zowel de Republikeinen als Democraten vertegenwoordigt. Haar afkeurende en verveelde blikken tijdens de speech waren 'één van de laagste acties in lange tijd in het Huis', aldus rechtenprofessor en Democraat Jonathan Turley.

De grootste klap voor Pelosi komt waarschijnlijk van haar achterban. Tijdens een inbelronde bij tv-station C-Span, die onder andere de SOTU uitzond,  regende het klachten van verstokte Democratische stemmers. Bijna unaniem gaven de bellers aan om tijdens de komende verkiezingen niet meer op de Democratische partij te stemmen.

Mocht dat vertrouwen niet snel herstel worden, dan zou de ingestudeerde scheuractie wel eens de doodsteek kunnen worden voor Nervous Nancy.