Incassobureaus worden vergunningsplichtig

Om de kwaliteit van de incassodienstverlening te verbeteren, moeten incassobureaus voortaan een vergunning hebben om incassodiensten te mogen uitvoeren. Die bedrijven worden vervolgens opgenomen in een incassoregister. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming) waarop iedereen vanaf vandaag een reactie mag geven via Internetconsultatie. Het maken van regels voor de incassomarkt is onderdeel van het regeerakkoord en van de Brede Schuldenaanpak van het kabinet.

Minister Dekker: “Het innen van schulden hoort op een verantwoorde en fatsoenlijke manier te gebeuren. Wie geld van een ander te goed heeft en in zijn recht staat, moet mogelijkheden hebben om dat uiteindelijk te kunnen incasseren. Tegelijkertijd moeten mensen met schulden niet onnodig dieper in de problemen worden gebracht. Daarom hebben incassobureaus voortaan een vergunning nodig om hun werk te mogen doen. Daarmee kunnen we de goede van de kwade scheiden.”

Bescherming
Om mensen met schulden, die soms heel kwetsbaar zijn, te beschermen tegen onjuiste incassopraktijken, komen er eisen voor het uitvoeren van incassowerkzaamheden en toezicht op de naleving daarvan. De schuldeisers hebben hier eveneens baat bij, omdat zij geconfronteerd kunnen worden met niet goed functionerende incassobureaus. Ook schuldeisers hebben behoefte aan goed contact met de incassodienstverlener. Zij krijgen zo een duidelijk overzicht in de werkzaamheden die in opdracht van hen worden verricht.

Verplichte vergunning
Een vergunning wordt een verplichting om actief te zijn in de incassomarkt. Alleen als bureaus aan eisen voldoen zoals vakmanschap, het hebben van een klachtenregeling en het geven van heldere informatie aan schuldeisers én mensen met schulden, worden ze ingeschreven in het incassoregister. Dit geldt zowel voor incassobureaus die uit naam van een schuldeiser geld innen als voor professionele opkopers van onbetaalde rekeningen als zij die gaan innen. Het register is openbaar en gratis raadpleegbaar. Zo kan iedereen in één oogopslag zien of een incassobureau aan de juiste eisen voldoet.