Van der Poel met overmacht naar derde WK-titel

Mathieu van der Poel is zondag voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden geworden. In het Zwitserse Dübendorf kwam de 25-jarige veldrijder met grote voorsprong solo over de finish. Het zilver was verrassend voor de Brit Tom Pidcock. De Belg Toon Aerts won het brons.

Mathieu van der Poel door de Zwitserse modder (Pro Shots / SIPA USA)
Mathieu van der Poel door de Zwitserse modder (Pro Shots / SIPA USA)

Van der Poel nam vanaf de start direct de leiding in de wedstrijd. De Belg Toon Aerts probeerde te volgen maar moest al snel afhaken. Bij het ingaan van de tweede ronde had de wereldkampioen van 2015 en 2019 een voorsprong van twaalf seconden op de Belg. In die tweede ronde groeide de voorsprong tot bijna vijftig seconden. Aerts had inmiddels gezelschap gekregen van Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en de Brit Tom Pidcock.

Halverwege reed Van der Poel onbedreigd op de eerste plaats. Daarachter was het Pidcock, de Brit was weggereden bij zijn medevluchters en had vijftien seconden voorsprong genomen. Iserbyt had een klap van de hamer gekregen en zakte weg.

Na ruim 68 minuten wedstrijd kwam Van der Poel als nieuwe wereldkampioen over de finish. De pas 20-jarige Pidcock werd verrassend tweede. Aerts had drievoudig wereldkampioen Van Aert afgeschud kwam als derde over de streep.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Tom Pidcock (GBR)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Wout van Aert (BEL)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Michael Vanthourenhout (BEL)
7. Corné van Kessel (NED)
8. Tim Merlier (BEL)
9. Quinten Hermans (BEL)
10. Eli Iserbyt (BEL)