Lachgaszaak na vier jaar voor rechter: is gebruik te bewijzen?

Vier jaar duurde het voordat de 28-jarige Mohamed A. voor de rechter verscheen. In februari 2016 schepte hij rond vijf uur 's middags een man op de fiets in Amsterdam. De fietser raakte zwaargewond. De politie zag meteen dat er lachgas in het spel was, maar is het gebruik daarvan te bewijzen?

In de auto vond de politie namelijk meer dan tweeduizend gebruikte en ongebruikte lachgaspatronen. De verdachte zei vrijdagochtend tijdens de zitting niet onder invloed te zijn tijdens het ongeluk, maar een paar uur eerder wel lachgas te hebben gebruikt.

'Het is een spacemiddel, ik deed het vroeger heel veel. Het werd geïntroduceerd door slechte vrienden. Ik deed soms wel twee doosjes per dag. Een doosje van vijftig deed ik in 15 minuten en dan space ik zo'n zes uur.'

Bewijs lachgasgebruik moeilijk
Het heeft even geduurd voordat de zitting kon plaatsvinden, omdat het Nederlands Forensisch Instituut onderzoek deed naar het bewijzen van rijden onder invloed van lachgas. Je kan namelijk niet aan iemands bloed zien of er lachgas gebruikt is en ook door middel van een blaastest kom je daar niet achter.

Ook op de dag van het ongeluk had de automobilist gebruikt. De verdachte verklaarde rond twee uur 's middags nog ballonnen te hebben gebruikt en daarna een dutje in zijn auto te hebben gedaan. 'Als ik lachgas gebruik dan krijg ik zware ogen en je wordt er slaperig van, maar na een minuutje ebt dat weer weg en dan neem ik nog een ampul. Ik sliep vaker in mijn auto, ik leefde een soort junkenbestaan.'

'Verwarde indruk'
Het ongeluk gebeurde op de G.J. Ketjenweg in Noord, een straat die over het algemeen niet druk bezocht wordt. De rechter vond het dan ook raar dat hij juist in deze straat iemand had aangereden.

'Ik had al heel lang niets van mijn moeder gehoord en ik dacht dat er wat aan de hand was. Dus ik reed met paniek. Ook had ik het gevoel dat ik achtervolgd werd want ik zag telkens twee lichten in mijn zijspiegel', verklaarde de verdachte.

A. keerde zijn auto en raakte daarbij de fietser en twee geparkeerde auto's. Naast het slachtoffer, dat zwaargewond naar het ziekenhuis werd vervoerd, werd ook A. gewond naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij, volgens ambulancepersoneel, een verwarde indruk maakte.

Maar behalve die verwarde indruk is het verder moeilijk te bewijzen dat hij op het moment van het ongeluk onder invloed van lachgas reed.

Het slachtoffer is er ondertussen ernstig aan toe. Met een gebroken oogkas en een bekkenfractuur, moet hij langere tijd in het ziekenhuis liggen.

Gisterochtend tijdens de zitting, nadat A. uitgebreid aan het woord was geweest, mocht ook het slachtoffer het woord doen.

'Ik was net vijf maanden verhuisd naar Amsterdam-Noord, was werkzoekende als vrachtwagenchauffeur en deed in de buurt vrijwilligerswerk. Na twee dagen werd ik wakker in het ziekenhuis, met ontzettend veel pijn, omdat ik was aangereden door een lachgasverslaafde malloot.'

Strafeis
De Officier van Justitie maakte tijdens de zitting bekend rekening te houden met de tijd die voorbij is gegaan na het ongeluk. Daarom wordt er geen gevangenisstraf geëist. Wel eist justitie een taakstraf van 180 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, en een rijontzegging van de duur van een jaar.

De advocaat van de verdachte ging tegen deze eis in, onder andere omdat de bestuurder een baan heeft waarbij hij zijn auto veel moet gebruiken, maar ook omdat het rijden onder invloed niet bewezen kan worden.

Op 14 februari hoort de automobilist welke straf hij krijgt.