Baudet niet naar Europa, FvD krijgt EU-zetel niet maar wint EK-zetel

Thierry Baudet zal niet naar het Europees Parlement vertrekken en blijft in de Tweede Kamer, zo heeft hij aan BNR-journalist Laurens Boven laten weten. Nu de Brexit binnenkort een feit is krijgt Nederland drie van de vrijgekomen zetels in het EU-parlement, één daarvan is voor het Forum voor Democratie. Baudet was de eerste gegadigde voor die zetel, maar nu hij nee heeft gezegd tegen deze kans gaat de plek naar de volgende op de lijst. Dat is Dorien Rookmaker die het FVD inmiddels de rug heeft toegekeerd en zich heeft aangesloten bij Baudets rivaal Henk Otten, een pijnlijke kwestie voor het Forum.

Ruim een maand geleden schetsten we hier op FOK! al de gordiaanse knoop waarin het FVD zich bevond. Mocht Baudet zijn anti EU-strijd vanuit Europa hebben voorgezet dan had zijn eigen partij de zetel behouden. De gevolgen voor de Tweede Kamer waren dan echter groot geweest, de vrijgekomen Tweede Kamerzetel zou naar nummer drie op de FVD-lijst, Susan Teunissen, zou gaan. Teunissen heeft echter haar lidmaatschap opgezegd. Dit scenario is dus voorkomen.

Gevolg is wel dat de Europese zetel nu toevalt aan Rookmaker van Groep Otten. Daarmee krijgt de partij rond Otten voor het eerst een fulltime politicus en daarnaast ontvangen leden van het Europees Parlement een groot budget voor persoonlijke medewerkers. Het subsidiegeld wat de Groep Otten op deze manier binnen kan krijgen kan de partij goed gebruiken om Groep Otten uit te bouwen tot een volwaardige rechts conservatieve partij en concurrent voor Forum voor Democratie.

De stap naar Europa betekent weer dat ze op haar beurt haar zetel in de Eerste Kamer op moet geven. Deze plek komt terecht bij de eerstvolgende op de FvD-kieslijst, Otto Hermans. De man die wereldberoemd in Nederland werd nadat hij Baudet de beste spreker noemde op een partijcongres van de partij. Hermans verving eerder dit jaar tijdelijk Nicki Pouw-Verweij in de FVD-Eerste Kamerfractie. Hij werd in juni 2019 met voorkeurstemmen gekozen, maar zag af van het Kamerlidmaatschap.

De spoeling begint voor het FVD in de Eerste Kamer zo langzamerhand ook dun te worden. Na Hermans staan de in Cyprus wonende Hugo Berkhout en Tweede Kamerlid Theo Hiddema op de lijst. Daarna volgt de inmiddels ook naar Otten overgestapte Robert Baljeu. Dit kan bij ziekte of nog meer onrust binnen het Forum in de toekomst ook nog voor de nodige problemen voor Baudet gaan zorgen.

Baudet niet naar Europa, FvD krijgt EU-zetel niet maar wint EK-zetel (Pro Shots / Koen Laureij)
Baudet niet naar Europa, FvD krijgt EU-zetel niet maar wint EK-zetel (Pro Shots / Koen Laureij)