Coronavirus: 5e besmetting in Frankrijk, KLM schrapt vluchten naar China

Er zijn weer nieuwe cijfers binnen vanuit China, het aantal besmettingen is gestegen naar ruim 6000 met een dodental van 132. De Chinese overheid meldt dat het aantal besmettingen in de hoofdstad Peking sterk zal stijgen omdat de stad niet meer in de 'import-fase' maar in de 'verspreiding-fase' zit.

In de stad Wenzhou in de Zhejiang provincie is het aantal besmettingen gestegen naar 104, daarmee is het de eerste stad buiten het epicentrum van Wuhan met meer dan 100 besmettingen. De gehele Zhejiang provincie heeft nu circa 300 besmettingen. In Tibet, de enige regio van China waar tot nu toe nog geen besmettingen zijn gemeld wordt nu onderzoek gedaan naar een mogelijke besmetting. Het Chinese vrouwenvoetbalteam dat naar Australië is gevlogen voor een kwalificatietoernooi voor de aankomende Olympische Spelen is in quarantaine geplaatst in Brisbane. De ploeg van 32 mensen is vanuit Wuhan via Singapore naar Australië gevlogen en is uit voorzorg 'opgesloten' in hun hotel.

Australië meldt overigens ook weer een nieuwe besmetting, in Queensland is een man opgenomen die afkomstig is uit Wuhan. In de Verenigde Arabische Emiraten is het eerste geval van besmetting gemeld, het zou gaan om een Chinese familie die vanuit Wuhan naar de VAE was afgereisd. Maleisië meldt ook 3 nieuwe besmettingen, waarmee het aantal in dat land op 7 komt.

British Airways heeft besloten om in ieder geval tot en met aankomend weekend alle vluchten van en naar China te schrappen. Ook KLM is in spoedoverleg en de Verenigde Staten is nog in overleg over het al dan niet schrappen van vluchten richting China.   

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 13.30 uur:
Thailand is met 14 meldingen momenteel het meest besmette land buiten China, dit komt vooral omdat Thailand een populaire bestemming is voor Chinezen. Alleen al vanuit Wuhan zijn er in januari al 22.000 toeristen naar het land gekomen. De overheid probeert nu middels thermische scanners op het vliegveld besmettingen er tussenuit te pikken. Omdat het virus zich al verspreidt tijdens de incubatieperiode wordt gevreesd dat het aantal besmettingen daar snel zal toenemen.

In Singapore zijn ook 3 nieuwe meldingen van besmetting binnengekomen. Het gaat op een Chinese familie uit Wuhan die al sinds 19 januari in Singapore verblijft. Pas ronde de 24e begonnen ze symptomen te ontwikkelen en besloten ze op 27 januari naar het ziekenhuis toe te gaan en daar is de afgelopen dagen het virus vastgesteld.

Vandaag rond 15.00 uur zal de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een persconferentie geven. Afgelopen week had de WHO nog gemeld om het 2019-nCov virus niet als internationale noodsituatie te bestempelen.

Update 18.30 uur:
Finland meldt de eerste besmetting in Lapland, het zou gaan om een Chinese toerist, mogelijk heeft ze meerdere mensen besmet maar gezondheidsdeskundigen in Finland schatten het risico op verdere verspreiding laag in omdat het in een dunbevolkt gebied is. De WHO heeft vandaag in een persconferentie bekend gemaakt dat het noodcomité morgen weer bijeenkomt om de situatie opnieuw te beoordelen.

Update 20.00 uur:
Hoewel eerder op de dag KLM nog meldde dat het vooralsnog geen plannen had om vluchten naar China te schrappen worden er nu toch vluchten geschrapt. Het gaat om directe vluchten naar Chengdu, Hangzhou en Xiamen, het aantal vluchten per week naar Shanghai wordt teruggebracht van elf naar zeven. Ook reisbrancheorganisatie ANVR adviseert reisorganisaties om ten minste tot 29 februari niet naar China te reizen en alle geboekte reizen te annuleren. Eerder vandaag lieten British Airways, Lufthansa, Austrian Airlines en SWISS al weten voorlopig alle vluchten naar China te schrappen.

Update 20.40 uur:
Frankrijk meldt inmiddels een 5e besmetting, het zou gaan om de dochter van een van de eerder vastgestelde besmettingen in Parijs. Het ministerie van Volksgezondheid meldt daarbij ook dat twee van de reeds besmette personen in kritieke toestand verkeren.