Rijbewijs afgepakt? Dan maak je hem toch zelf ...

De politie heeft maandagmiddag 27 januari langs de N300 bij Hoensbroek een man aangehouden als verdachte van valsheid in geschrifte. De verdachte, een veertigjarige Nederlander wonende in het Belgische Maasmechelen, toonde bij een verkeerscontrole een zelfgemaakt rijbewijs.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen op de snelweg A76 bij Nuth een bestelauto rijden met een Nederlands kenteken. De auto had hun aandacht getrokken. Op de nabij gelegen N300 werd deze meegenomen naar een veilige plaats voor een verkeerscontrole. Daar overhandigde de bestuurder een Nederlands ogend rijbewijs aan de agenten.

Vals rijbewijs
Bij de agenten viel het direct op dat diverse echtheidskenmerken ontbraken. Zo zagen zij geen transparant hologram en voelden zij geen voelbaar reliëf. Zoals gebruikelijk controleerden de agenten de gegevens van het rijbewijs bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Daaruit bleek dat het echte rijbewijs sinds 2014 ongeldig was verklaard. Hierop is de verdachte aangehouden voor het tonen van een vals rijbewijs.

Gevangenisstraf
Bij de controle bleek dat er ook nog een straf voor hem open stond. Met een proces-verbaal rijker, een vals rijbewijs armer, mocht de man zijn gevangenisstraf van 73 dagen gaan uitzitten.