Auschwitz 75 jaar bevrijd

Honderden overlevenden van de Holocaust hebben, samen met wereldleiders, stilgestaan bij de 75e verjaardag van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Meer dan 1 miljoen mensen, vooral Joden, werden vermoord in het kamp in het door de nazi's bezette Polen voordat het in januari 1945 werd bevrijd. Joodse organisaties sporen Duitsland aan meer te doen om antisemitisme te bestrijden.


Bovenaanzicht van het Auschwitz-Birkenau vernietigingskamp (Foto: Galerie Bilderwelt/Getty Images)

Meer dan 200 overlevenden van de Holocaust uit meer dan 50 landen hebben zich maandag verzameld op het terrein van het voormalige nazi-concentratiekamp Auschwitz-Birkenau ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de bevrijding van het kamp door Sovjettroepen. 

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier ontmoette 's ochtends in Berlijn drie overlevenden, voordat hij samen met hen naar het kamp in Polen afreisde. Hermann Höllenreiter, Peter Gardosch en Pavel Tussig werden allemaal als kinderen naar Auschwitz gedeporteerd. Ze waren eregasten in de officiële residentie van de Duitse president in Berlijn.

Poort des Doods
De voorzitter van het Joodse Wereldcongres, Ronald Lauder, vertelde dat "toespraken niet genoeg zijn om antisemitisme te stoppen". Hij gaf het internet de schuld voor het verspreiden van haat tegen joden, en riep op tot meer wetgeving om haatmisdrijven tegen te gaan. "We moeten dat stoppen. Helaas praten de meeste regeringen alleen, ze doen niets", zei hij.


Poort des Doods in Auschwitz (Foto: Keystone/GettyImages)

De Poolse president Andrzej Duda organiseert de herdenking, hoewel de belangrijkste toespraken op het evenement zullen worden gehouden door overlevenden van de Holocaust. "Mensen werden gezien als schapen die moesten worden geslacht", zei Duda, verwijzend naar het voormalige concentratiekamp als een 'fabriek van de dood'.

"Op geen enkele andere plaats werd de uitroeiing op deze manier uitgevoerd", zei hij en noemde de Holocaust de meest afschuwelijke misdaad in de geschiedenis. "De waarheid over de Holocaust moet niet sterven", voegde Duda eraan toe. "Ik heb het voorrecht en de eer om de verplichting van Polen voort te zetten, om de herinnering aan en de waarheid over wat hier is gebeurd te koesteren."

De officiële ceremonie vindt plaats voor de beruchte 'Poort des Doods', die alle slachtoffers passeerden voordat ze werden vermoord.

Antisemitisme
Onder de overlevenden zijn inwoners uit de Verenigde Staten, Canada, Israël, Australië en verschillende Europese landen. De Israëlische president Reuven Rivlin is ook aanwezig, minder dan een week na het hosten van het World Holocaust Forum in Jeruzalem, waar ook president Steinmeier aanwezig was.


Antisemitisme in de 21e eeuw (Foto:Allen Berezovsky/Getty Images)

"Vandaag de dag horen we stemmen die haat verspreiden, op internet, op straat en in de centra van politieke macht. Onze plicht is het bestrijden van antisemitisme, racisme en fascistische nostalgie, die zieke kwaden die dreigen de fundamenten van onze democratieën te verorberen", vertelde Rivlin voorafgaand aan de ceremonie.

De herdenking vindt plaats temidden van bezorgdheid over het toenemende antisemitisme in Europa en de rest van de wereld.

"Als je een kleine infectie op je vinger hebt, wacht je niet tot je hele hand afsterft om dan pas de infectie te bestrijden. Hetzelfde geldt voor antisemitisme," waarschuwde de Poolse rabbijn Michael Schudrich.