Soros pompt één miljard in wereldwijd educatienetwerk

Miljardair George Soros heeft een nieuw ambitieus plan gelanceerd. Soros wil in een wereldwijd netwerk van universiteiten studenten opleiden die de wereld zouden moeten redden van klimaatveranderingen en daarbovenop landen redden van dictators zoals onder anderen de Amerikaanse president Donald Trump.


George Soros (Foto: Matthew Cavanaugh/Getty Images)

De 89-jarige Soros kondigde donderdag "het belangrijkste project van mijn leven" aan tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. De huidige staat van de wereld omschrijft hij als afschuwelijk, met de sterkste machten "in handen van potentiële of werkelijke dictators". De één miljard dollar wordt volledig ingezet om het Open Society University Network draaiende te houden en hoogstwaarschijnlijk 'generaties en generaties lang kloontjes van de Hongaarse filantroop zal produceren', aldus Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch.

Soros onthulde dat zijn al bestaande Central European University (CEU) een partnerschap is aangegaan met Bard College in de Verenigde Staten en een netwerk van Europese opleidingen Sociale Wetenschappen, CIVICA genaamd, waaronder de London School of Economics en het Paris Institute of Political Studies. Hij probeert het studienetwerk de komende jaren uit te breiden tot iets "echt wereldwijd".

Het plan werd aangekondigd als onderdeel van de toespraak die Soros hield op de bijeenkomst van de wereldelite, die een afschuwelijk beeld van de wereld in de handen van "potentiële of werkelijke dictators" schetsten. Trump, de Chinese president Xi Jinping en de Indiase Narendra Modi werden bij naam genoemd.

Trump
Soros beschreef Trump als een "oplichter en de ultieme narcist die wil dat de wereld om hem heen draait". Hij beschuldigde The Donald ervan "zijn alternatieve realiteit niet alleen aan zijn volgelingen op te leggen, maar zelfs aan de realiteit zelf". Even later echter, draaide Soros weer als een typisch links blad aan een boom en prees hij het harde Chinese beleid van Trump en klaagde dat het niet ver genoeg ging.

De in Hongarije geboren Soros staat bekend dat hij het rechts gedachtegoed, op zijn minst, niet leuk vindt en hij ziet overal spoken. Op zijn kruistocht tegen sociale media, die hij twee jaar geleden ook in Davos lanceerde, beschuldigde Soros Facebook ervan 'een soort informeel hulpje' van Trump te zijn.

"Facebook zal meewerken om Trump herkozen te laten worden, en Trump zal meewerken om Facebook te beschermen, zodat deze situatie niet kan worden veranderd. Dat maakt me erg bezorgd over de resultaten voor 2020" aldus de oude filantroop.