Meerdere scholen laten kinderen geen kraanwater meer drinken uit angst voor lood

Meerdere scholen in Amsterdam hebben inmiddels grote voorraden aan flessen drinkwater ingeslagen. Kinderen mogen daar voorlopig geen kraanwater drinken, uit angst dat er mogelijk een te hoog loodgehalte in het leidingwater zit.

Zo heeft de Amsterdamse Oecumenische Scholengroep (AMOS) al maatregelen genomen bij acht scholen, verspreid over de hele stad. De panden zijn voor 1960 gebouwd en daardoor bestaat er een kans dat er loden leidingen aanwezig zijn.

'De gebouwen worden in principe elke 20 tot 40 jaar gerenoveerd', vertelt een medewerker. 'Daarom zouden de leidingen inmiddels vervangen moeten zijn. Maar we nemen het zekere voor het onzekere.'

'Zeker als het om kinderen gaat'
Alle ouders hebben een brief ontvangen waarin uitgelegd wordt dat hun kinderen voorlopig geen water meer uit de kraan krijgen. De scholen zijn nu overgestapt op flessen en pakken drinkwater.

Toch is er nog geen duidelijkheid over het loodgehalte, daarvoor moet er eerst een onderzoek plaatsvinden. 'Daar heb ik nog geen datum voor', aldus de medewerker. 'Maar in de tussentijd nemen we deze noodmaatregel. Zeker als het om kinderen gaat, zet je meteen stappen.'

Gezondheidsproblemen
Lood in het water kan namelijk leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Daarbij vormen jonge kinderen een risicogroep. De gemeente heeft daarom ter waarschuwing een brief gestuurd aan scholen die gevestigd zijn in panden van vóór 1960.

Daarin wordt gevraagd om de gebouwen te controleren op loden leidingen. Als deze aanwezig zijn, moeten ze zo snel mogelijk vervangen worden .

Advies GGD
'Bij panden van de gemeente laten we zelf loden leidingen vervangen', vertelt een woordvoerder van de GGD, die samenwerkt met de gemeente. 'In de tussentijd raden wij scholen in elk geval aan om zo snel mogelijk over te stappen op pakken en flessen water.'

Alle bso's en kinderdagverblijven in de stad hebben een brief van de GGD gekregen. Dat geldt ook voor bso's en kinderdagverblijven die in panden van na 1960 zitten. Zij hebben een brief ter geruststelling ontvangen.

Kinderdagverblijven
Tot nu toe werd er onder meer bij de Theo Thijssenschool in de Jordaan te veel lood aangetroffen. Het schoolgebouw is eigendom van de gemeente, die eind november al aangaf het drinkwater in de eigen panden te laten onderzoeken.

Daarnaast kreeg The British School of Amsterdam in de kerstvakantie al slecht nieuws te horen. Op de locatie aan de Jan van Eijckstraat werd een te hoog loodgehalte in de waterleidingen gevonden.

'We nemen dit erg serieus'
'We huren het pand van de gemeente. Ze hebben gezegd dat de leidingen vervangen zullen worden, maar we hebben er sindsdien niks meer van gehoord', stelt de directeur. 'We gaan er druk opzetten, want we nemen dit erg serieus.' In de tussentijd krijgen leerlingen alleen nog water uit flessen.

Ook op de locatie aan de Anthonie van Dijckstraat werd tijdelijk geen kraanwater meer gedronken, aangezien het pand voor 1960 is gebouwd. Inmiddels is gebleken dat het loodgehalte daar niet te hoog is. 'Dat is in elk geval een geruststelling.'

Kinderdagverblijven
Bovendien zijn er bij drie Amsterdamse kinderdagverblijven loden waterleidingen gevonden. Op een van de adressen zijn de leidingen inmiddels vervangen.