Iran wil zwarte dozen ramptoestel zelf onderzoeken

Iran gaat zelf de opnames downloaden uit de zwarte dozen van een Oekraïense vliegtuigcrash waarbij alle 176 mensen aan boord omkwamen. Canada en andere landen vermoeden dat het vliegtuig door een Iraanse raket was neergehaald, waarschijnlijk per ongeluk.


Reddingswerkers ruimen rampplek op (Foto: Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images)

Iran ontkent dat het de Boeing 737-800 heeft neergeschoten, maar Teheran zei dat het één of twee maanden kan duren om informatie uit de stem- en vluchtgegevensrecorders te halen en te analyseren. Woordvoerders melden dat indien nodig Rusland, Canada, Frankrijk of Oekraïne om hulp gevraagd zal worden. Verwacht wordt dat een onderzoek één of twee jaar kan duren.

De crash heeft de internationale druk op Iran, na maanden van wrijving met de Verenigde Staten, verhoogd. Washington doodde vorige week een Iraanse generaal bij een drone-aanval in Irak.

"We geloven echt dat het vliegtuig waarschijnlijk is neergehaald door een Iraanse raket", zei de Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, over de Oekraïense jetcrash. "We zullen het onderzoek volgen voordat we een definitieve beslissing nemen," voegde hij eraan toe. 

Op sociale media hebben veel Iraniërs woede geuit over het feit dat het vliegtuig mocht opstijgen. Ook werden zorgen geuit omdat beelden op Twitter circuleerden die suggereren dat de crashplaats door bulldozers was schoongemaakt.

De Iraanse ambassadeur in Groot-Brittannië ontkende dat. Ook Russisch staatssecretaris van Buitenlandse Zaken zei dat Moskou geen reden zag om Iran de schuld te geven voor de crash.


Amateurbeelden lijken raketinslag te tonen (Bron: YouTube)

Satellietgegevens
Een Amerikaanse ambtenaar, die satellietgegevens gezien heeft, zei dat Washington met een hoge mate van zekerheid had geconcludeerd dat luchtafweerraketten het vliegtuig, waarschijnlijk per ongeluk, neerhaalden.

De ambtenaar zei dat uit de gegevens bleek dat twee minuten na vertrek uit Teheran, warmtesignalen van twee raketten werden gedetecteerd. Er volgde een explosie in de buurt van het vliegtuig en uit warmtegegevens bleek dat het ramptoestel in brand stond toen het uit de lucht viel.

De burgerluchtvaartorganisatie in Iran meldde, minder dan 24 uur na het incident, dat het drie jaar oude passagiersvliegtuig na het opstijgen een technisch probleem ondervond en op weg was naar een nabijgelegen luchthaven, voordat het neerstortte.