Leeuwarden beveiligt Benelux-luchtruim

F-16's van Vliegbasis Leeuwarden beveiligen tot en met 19 februari het Benelux-luchtruim. Een de taken van de Koninklijke Luchtmacht is passend reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Daarom staan 24/7  twee jachtvliegtuigen gereed. Dit is het zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA).

Tot vandaag had Vliegbasis Kleine-Brogel in België de QRA-taak. Nederland en België leveren bij toerbeurt QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Leeuwarden of Volkel óf van de Belgische vliegbases Kleine-Brogel of Florennes.

Geen radiocontact
De gevechtsleiding van het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen alarmeert de QRA als een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken. De F-16's stijgen dan binnen enkele minuten op om het te onderscheppen.

De luchtgevechtsleidingen van veel Europese landen werken samen. Als ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, waarschuwen ze, zodat er kan worden ingespeeld op een mogelijk naderende dreiging.

Afbeelding: archieffoto Defensie
Afbeelding: archieffoto Defensie