Australische premier niet geliefd in binnen- en buitenland

Terwijl in Australië al het een en ander in brand stond, ging premier Morrison gewoon op vakantie op Hawaï. Dit werd hem niet in dank afgenomen. In het bijzonder omdat hij eerder niet naar de brandweer heeft geluisterd die smeekte om een beter beleid en meer materieel om de toen nog komende branden te kunnen blussen. Het kwam zelfs zover dat de brandweerleiding nog weigerde met de regering te overleggen, zoals normaal is voor het jaarlijkse bosbrandenseizoen...

De bosbranden zijn nu dan ook heftiger dan ooit, en vermoed wordt dat het ergste nog moet komen. Brandweermannen en -vrouwen zijn doodop door de ruim 16 uur-diensten zonder pauze. Brandweermannen en -vrouwen voelen zich dan ook vrij om de premier publiekelijk flink de wacht aan te zeggen.

Intussen wordt de premier ook geweigerd als spreker op het komende klimaatoverleg in het VN-hoofdkwartier in New York. Dit heeft niets te maken met het beleid van de brandbestrijding maar met het feit dat Australië de koolmijn-industrie steunt. Hiermee komt Australië in een rijtje andere landen die ook niet mogen spreken vanwege de steun aan de koolmijn-industrie zoals Japan en Zuid-Afrika. Daarnaast zijn landen als Brazilië, de Verenigde Staten en Saudie-Arabië uitgesloten omdat zij kritiek hebben op het klimaatakkoord van Parijs.

Dat de premier toch al niet van plan was om zelfs maar te gaan luisteren, ondanks hij in de VS is ten tijde van de top, maar om een officieel bezoek aan Trump te brengen, komt hem ook op flinke kritiek te staan in Australië.