Chinezen waren niet blij met Nederlandse nieuwjaarsboodschap

De nieuwjaarsboodschap die de Nederlandse Ambassade in China de wereld instuurde viel niet goed bij de Chinezen. De boodschap benadrukte het belang van mensenrechten, waaronder vrijheid van religie. De boodschap bevatte ook een link naar de uitspraak van een Chinese rechtbank waarin een christelijke pastoor veroordeeld werd voor het ondermijnen van de staat. De betreffende pastoor organiseerde ondergrondse kerken en had kritiek op het regime.

In de reacties vroegen Chinezen zich af of religie in Nederland zich in politiek kan mengen. En of we wel weten wie China is en wat wij denken voor te stellen in de wereld, want zij zijn tenslotten wel een van de 5 permanente leden van de veiligheidsraad...

De ambassade zei in een reactie tegen Quartz dat de nieuwjaarsboodschap een logische is voor een Nederlandse ambassade omdat er in de Nederlandse grondwet staat dat de Nederlandse regering op moet komen voor de internationale rechtsorde.

China heeft de universele verklaring voor de rechten van de mens ondertekend, al was dit nog wel voordat de communistische partij het land middels een burgeroorlog overnam.