Veel minderjarigen onder aangehouden verdachten jaarwisseling

Op veel plaatsen is de jaarwisseling 2019 – 2020 zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Zo was het relatief rustig in Gooi- en Vechtstreek en Flevoland. Anders was het beeld in de stad Utrecht en in Vianen, waar de ME moest worden ingezet om de openbare orde te handhaven en waar tientallen autobranden waren. Opvallend dit jaar is het grote aantal minderjarige verdachten.

De politie leverde vandaag 37 verdachten aan bij ZSM, waar politie, Slachtofferhulp, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming en OM samenwerken om deze zaken af te doen. Naast de reguliere zaken die elke dag binnen komen, werden de feiten die te maken hebben met de jaarwisseling apart behandeld. Dit met het oog op de strafverzwarende omstandigheden. Hierbij gaat het om vuurwerk, geweld, vernieling, mishandeling, (poging) brandstichting en belediging of bedreiging van werknemers met een publieke taak. In totaal konden acht zaken direct worden afgedaan. Op dit moment zijn er geen zaken die aanmerking komen voor de snelrechtzitting van woensdag 8 januari.

De 37 zaken betreffen vijf maal geweld tegen personen, tien maal geweld tegen personen in een publieke functie, en 22 zaken van geweld tegen goederen. De zaken waarin vandaag een beslissing is genomen betreffen bedreigingen en beledigingen van agenten, vernielingen en openlijk geweld tegen goederen. De verdachten in deze zaken moeten naar Halt, naar aan taakstrafzitting of moeten een boete betalen.

Van de tien zaken van geweld, bedreiging of belediging van werknemers met een publieke taak, zoals brandweermannen en politieagenten, zijn er drie afgedaan waaronder één sepot. De overige zaken zijn nog in behandeling of in onderzoek bij de politie. In deze gevallen is het nodig om bijvoorbeeld getuigen te horen, beelden op te vragen of forensisch onderzoek te doen.

De twee verdachten die eerder deze week zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de autobranden in Kanaleneiland, worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.