FOK! Wat een weer: dichte mist.

Hallo!

Daar zijn we dan met laatste weerbericht voor dit jaar. En het is nog even flink OPPASSEN geblazen. Op heel veel plaatsen komt al dichte mist voor, eigenlijk in vrijwel het hele land, maar er is een uitzondering. Hier in Haarlem is er van mist totaal geen sprake. Als ik op het waarnemingskaartje kijk zie ik dat het zicht in mijn regio rond 19.00 nog ruim 10 km is. Dit is vaker het geval met mist hier. Overal mist, behalve hier. Ik zou daar wel eens verklaring voor willen hebben. 

Enfin, het draait de komende jaarwisseling om mist. Ook hier zal het zicht wel wat gaan teruglopen. Voor iedereen is het dus oppassen geblazen. Lokaal kan het ook glad worden, want de minima schommelen rond het vriespunt.

Op Nieuwjaarsdag zal het wel even duren voor de mist is opgelost. De meeste kans dat de zon nog even doorbreekt is in het zuiden van het land. Elders blijft de mist hardnekkig of is het sterk nevelig. De maxima liggen tussen de 2 graden in de mist tot 6 in opklaringen. 

Hou dus overal rekening met zeer dichte mist. 

Update 20.39: Inmiddels is voor de noordelijke helft code ORANJE van kracht!

Update 23.27: Er is inmiddels een WEERALARM van kracht voor de noordelijke provincies. Code ROOD dus. Blijf dus vooral thuis daar!

Namens Frank en Monique wensen we jullie een heel fijne jaarwisseling, veel geluk en gezondheid in het nieuwe jaar. Dat het maar weer een mooi weerjaar mag worden met veel regen en onweer.   Grapje.   Ooh nee, toch niet.  

Tot volgend jaar!  

Update 01-01-2020 09:59 uur:
De rookpluimen zijn opgetrokken en we zitten inmiddels in 2020. We starten het nieuwe jaar op veel plaatsen nog met mist en zeer lokaal in het oosten is het glad, meldt weeronline. In de loop van de ochtend trekt de mist op. Regionaal, vooral in het zuiden, wordt het vrij zonnig. Op andere plaatsen blijft het langer grijs. De nieuwjaarsduik verloopt koud bij 4 graden. De temperatuur van het zeewater is 7-8 graden.

Wie het nieuwe jaar begint met de bekende nieuwjaarsduik, moet rekening houden met een koude duik. In Scheveningen waait vanmiddag een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidoosten. De temperatuur ligt rond 4 graden en dat is koud als je het water uitkomt. Het zeewater is momenteel 7-8 graden. Dat is warmer dan de lucht, maar zo voelt het niet. Water neemt namelijk veel beter je lichaamswarmte op dan lucht en daardoor is het een ronduit koude duik.

Komende dagen zachter en wisselvalliger
Vanavond neemt de kans op dichte mist weer toe en landinwaarts koelt het af naar 0 tot -2 graden. In het westen blijft het kwik boven nul. In de loop van de nacht breidt bewolking vanuit het westen uit over het land.

Donderdag is het overwegend bewolkt met kans op een spat motregen. In het oosten kan de zon nog even schijnen. Het wordt 6-9 graden. In de nacht naar vrijdag neemt de kans op regen toe en ook vrijdag valt af en toe regen. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en de temperatuur stijgt naar 8-11 graden.

In het eerste weekend van 2020 is zaterdag kans op buien en daarbij kan het ook stevig waaien. Zondag houdt de wind zich rustiger en blijft het waarschijnlijk droog. De temperatuur stijgt zaterdag naar 7-9 graden. Zondag is het met maximaal 6-8 graden weer iets minder zacht.

Meer weer op FOK!

Haamstede Zeeland (Foto: W.T)
Een prachtige foto uit Zeeland. Dit is nabij Haamstede op Schouwen. (Foto: W.T)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.