Populariteit Trump blijft stijgen, ondanks impeachment

De Amerikaanse tv-zender CNN, onder Republikeinen ook wel smalend 'Clinton News Network' genoemd vanwege de vermeende haat van de baas van CNN jegens Donald Trump, weet even niet meer waar ze het moeten zoeken. Volgens hun eigen opinie-onderzoek stijgt de populariteit van president Trump namelijk enorm!

Nadat woensdag marktonderzoeker Gallup al aangaf dat Trump op dat moment in zijn presidentschap populairder is dan Barack Obama op eenzelfde punt in zijn presidentschap, raakt de opkomende populariteit van The Donald ongetwijfeld een gevoelige snaar bij CNN.


'2020, here I come' (Foto: Win McNamee/Getty Images)

Volgens CNN is Democraat Joe Biden nog steeds het populairst onder de ondervraagden van de opiniepeiling, maar Trump ligt nog maar vijf procent achter. Dat moet de Democraten zorgen baren, want het verschil was nog niet zo heel lang geleden twaalf procent. Het lijkt er dus op dat, enkele dagen ná de impeachment, president Trump op stoom komt.

Trump loopt minstens vier procentpunten in op elke Democratische presidentskandidaat, maar het meest bizarre is dat in alle staten waar in 2016 het verschil tussen Trump en tegenstander Hillary Clinton het kleinst was, Trump voor ligt op elke Democratische tegenstander.

Deze trend volgt opiniepeilingen in andere zogenaamde 'swing states', dus het lijkt er sterk op dat Trump tijdens de komende presidentsverkiezingen in 2020 de 'electoral vote' weer kan winnen en hij zijn herverkiezing gewoon af kan zonder de 'popular vote' te hoeven winnen.


CNN is positief over Trump's kansen (Bron: YouTube)

Prima economie en vertraagde afzetprocedure
Volgens CNN is Trump op dit moment nog nooit zo populair geweest tijdens zijn ambtsperiode. De meest waarschijnlijke reden: de economie. Meer dan 75 procent van de ondervraagden vindt de economie 'goed', het hoogste percentage sinds 2001, bijna twintig jaar!

De impeachment doet verder weinig mensen over Trump van gedachten veranderen. Waar de Democraten hun best deden om Trump zo snel mogelijk te impeachen, "vanwege landsbelang", zo laks zijn ze met het tweede deel van de afzetprocedure. De Democraten willen nog niet naar de, door Republikeinen gedomineerde, senaat om daar de ultieme stemming af te wachten. Geen enkele Republikeinse senator zal volgens verwachting voor afzetting stemmen, waarna de impeachment waardeloos wordt: Trump wordt vrijgepleit en blijft dus gewoon zitten waar hij zit: in de Oval office.

Verder is geen van de Democratische kandidaten zo populair onder zijn eigen aanhang als Trump onder de zijne, het lijkt er dus op dat de Democratische partij een verdeelde partij is geworden, wat funest kan zijn voor een presidentsverkiezing.

Trump is er echter nog niet, hij ligt nog enigszins achter op zijn Democratische rivalen en de verkiezingen zijn pas in november 2020, maar het momentum ligt op dit moment bij de zittende president en dat kan niet op een beter moment komen.