Lood in waterleidingen aangetroffen bij drie kinderdagverblijven

Bij drie Amsterdamse kinderdagverblijven zijn loden waterleidingen aangetroffen. 'Hierop wordt zo snel mogelijk actie ondernomen', stelt de gemeente.

De afgelopen maanden is veel onrust ontstaan over lood-concentraties nadat er in oktober bij honderden woningen in Noord een te hoge concentratie lood werd aangetroffen in het kraanwater. Buurtbewoners maakten zich daarop zorgen over hun gezondheid.

Vooral ongeborenen, baby's en jonge kinderen blijken risico te lopen. Zo kan te veel lood leiden tot een lager IQ, daarnaast zijn zuigelingen extra kwetsbaar omdat hun darmen lood makkelijker opnemen.

De gemeente wil daarom eerst loden leidingen vervangen in 'gebouwen waar voor een lange periode jonge kinderen en zwangere vrouwen verblijven', waaronder kinderdagverblijven.

Drie adressen
In totaal werden de leidingen bij 53 kinderdagverblijven onderzocht. Inmiddels zijn van 34 daarvan de analyses al binnen, waaruit blijkt dat op drie adressen waarden van boven de vijf microgram per liter zijn gemeten.

Op een van de adressen zijn de loden leidingen al vervangen. Bij een ander kinderdagverblijf moet dat binnenkort gebeuren, daarnaast doet de gemeente op het derde adres nog onderzoek naar waar het lood vandaan komt.

Duizenden woningen en andere gebouwen
Naar schatting zijn er in Amsterdam nog duizenden woningen en andere gebouwen die vóór 1960 zijn gebouwd en waar nog loden leidingen aan te treffen zijn. Uiteindelijk wil de gemeente al deze waterleidingen gaan vervangen.

Geen verplichting
Wel kan de gemeente momenteel alleen ingrijpen bij panden die in eigen bezit zijn. Het is namelijk niet mogelijk om woningeigenaren te verplichten om de loden leidingen te vervangen.

Toch hoopt het college dat daar snel verandering in komt. 'Wij vinden dat de landelijke regels aangepast moeten worden. Daarover zijn we in gesprek met de betrokken ministeries.'