Jules Deelder (75) overleden

Jules Deelder, ook wel bekend als de Nachtburgemeester van Rotterdam, is vandaag op 75-jarige leeftijd overleden. Deelder werd op 24 november 1944 geboren in de wijk Overschie in Rotterdam. Na de HBS studeerde Jules enkele jaren voor de MO-akte Nederlands. Op zijn elfde schreef hij zijn eerste gedicht met de titel "Hoort, men werpt een atoombom".

Hij werd ontdekt door de schrijver en dichter Simon Vinkenoog, door Deelder steevast aangeduid als "ene Simon V. te A.", die hem uitnodigde als deelnemer aan een poëzie-manifestatie in het Amsterdamse theater Carré in 1966. Drie jaar later verscheen zijn debuutbundel Gloria Satoria (1969).

In 1968 en 1969 maakte Deelder deel uit van de Rotterdamse popgroep Popera, die verder bestond uit Rob en Roselie Peters, en componist Peter Snoei. Popera, opvolger van 'Schlagergezelschap De Hyacinth', maakte Engelstalige popmuziek die geïnspireerd was op operamuziek.  In 1977 verscheen hij voor het eerst op de televisie, in de VPRO-documentaire 'Stadslicht' over Rotterdam. In 1983 was hij 'tafelgenoot' van Moniek Toebosch in 'Taal'; het vierde deel van het door haar gepresenteerde VPRO-televisieprogramma 'Aanvallen Van Uitersten', live uitgezonden vanuit het theater Carré in het kader van het Holland Festival.

In 1995 en 1996 had hij op de late vrijdagavond een eigen wekelijkse talkshow bij Veronica, met gasten uit binnen- en buitenland. Daar ontving hij in 1996 ook Herman Brood ter gelegenheid van diens 50e verjaardag.

In januari 2017 had Deelder een nogal spraakmakend optreden in de talkshow Jinek. Hij was te gast om te praten over het door hem geschreven Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2017, Rotterdamse kost, maar hij dreef gastvrouw Eva Jinek regelmatig tot wanhoop door gedurende de gehele uitzending dwars door alle andere gasten heen te blijven praten.