'Massa melkwegstelsel berekend'

Wat is nou eigenlijk de massa van het melkwegstelsel waar wij dagelijks ons rondje in draaien? Een onderzoeksgroep denkt het antwoord op die vraag beantwoord te hebben. De massa van het melkwegstelsel is net zoveel als die van 890 miljard zonnen. Oftewel vergelijkbaar met 1,800.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 aardse kilo's, uit te spreken als 1,8 septiljoen kilo.

Om het wat figuurlijker te maken: als je zes miljardmiljardmiljard olifanten op de weegschaal zet of een quadrilioen aardes (een miljoen triljoenen), dan zit je aardig in de buurt. Zelfs het zwarte gat, dat in het centrum van ons melkwegstelsel staat, moet nog 135 broertjes met dezelfde massa bij elkaar sprokkelen om eenzelfde massa als het melkwegstelsel te vormen.

Genoeg met de cijfers, hoe hebben ze dat bepaald? "De schijf van ons sterrenstelsel draait, maar niet uniform", legt co-auteur Fabio Iocco, een astrofysicus aan het Imperial College London, uit. "Objecten die op verschillende afstanden van het centrum van het sterrenstelsel staan, bewegen met verschillende snelheden rondom datzelfde centrum."

"De kracht van die draaiende beweging moet worden 'bedwongen' door de zwaartekracht van de melkweg op elk punt in de galactische schijf. Als dat niet gebeurt, zou de melkweg zichzelf vernietigen en zouden sterren en nevels in de intergalactische leegte worden geslingerd", zo legt Iocco uit.

"Als je dit voor verschillende afstanden berekent, van het centrum tot heel ver weg, krijg je een schatting van de massa die in de toenemende afstand zit ingesloten. Je kunt dus niet alleen een totale massa berekenen, maar ook een massaverdeling", aldus Iocco.

Ook de massa van donkere materie werd door de onderzoekers gewogen. In dit geval ontdekten de onderzoekers dat de massa van de donkere materie gelijk is aan ongeveer 830 miljard keer de massa van onze zon, of ongeveer 93 procent van de totale massa van het sterrenstelsel. De data van de onderzoekers zijn nog niet gepubliceerd, maar inmiddels al wel aangeboden aan de arXiv database.