Congres behandelt 'kansloze afzetprocedure' Trump

Woensdag is dan de dag die je wist dat ging komen. De Democratische partij, de huidige oppositie in de Amerikaanse politiek, probeert president Donald Trump af te zetten. Een schijnbaar onmogelijke opgave, niet alleen vanwege de opgegeven redenen, maar vooral ook omdat de Republikeinen als een blok achter hun president staan.


Familieman Trump (Foto: Spencer Platt/Getty Images)

De kans dat The Donald dan ook daadwerkelijk afgezet gaat worden is miniem. Woensdag mag het Huis van Afgevaardigden stemmen en zullen Republikeinen en Democraten tegenover elkaar staan in, ongetwijfeld, verhitte debatten. Hoogstwaarschijnlijk zal de afzetprocedure daar goedgekeurd worden, de meerderheid van 'het Huis' is immers Democraat. Daarna wordt het circus voorgelegd aan de Senaat, gedomineerd door de Republikeinen. Verwacht wordt dat zij niet zullen buigen, eensgezind.

Twee deserteurs bij de Democraten
Dat kan niet van de Democraten gezegd worden. Twee van hun afgevaardigden, Collin Peterson en Jeff Van Drew, stemden eerder al tegen het in gang zetten van de afzetprocedure tegen Trump en doen dat woensdag weer. Veel zal dat, gezien de overgrote meerderheid van de Democraten, tijdens de stemming in het Huis echter niet uitmaken.

Alhoewel tijdens de openbare verhoren er te weinig overtuigend bewijs naar boven is gekomen dat Trump inderdaad financiële en militaire hulp aan Oekraïne achterhield in afwachting van een onderzoek naar de handel en wandel van politiek rivaal Joe Biden, vindt leider Nancy Pelosi toch dat Trump het Huis geen keus liet.

Toch waren na afloop van die verhoren eigenlijk alleen de Democraten nog overtuigd van hun eigen gelijk. Geen Republikein vond het geboden bewijs de moeite om hun leider af te vallen. Vooral het Amerikaanse volk dat geen van beide partijen openlijk steunt was het politieke spel van de Democraten op een gegeven moment ook nog eens flink zat, volgens een poll van Emerson.


De 79-jarige voorzitter van 'het Huis', Nancy Pelosi (Foto: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images)

Velen verwachten dan ook dat een mislukte 'impeachment', grote schade aan de Democratische Partij zal toebrengen. Volgens een poll van, onder andere, de grootste krant van de Verenigde Staten, USA Today, leidt Trump nu al in de race voor het presidentschap in 2020, voor zijn mogelijke politieke rivalen Joe Biden, Bernie Sanders en Elizabeth Warren.

Succesvolle week voor Trump
De stemming van woensdag komt na een prima week voor de regering Trump. Er werd onder andere een handelsverdrag met Mexico en Canada gesloten, de goedkeuring van het oprichten van een Space Force is erdoorheen, een langverwachte handelsovereenkomst met China is gesloten, voor de bouw van de muur aan de grens met Mexico is 1,3 miljard dollar vrijgemaakt en, niet geheel onbelangrijk, HIV-medicatie is binnenkort voor onverzekerde HIV-positieven gratis.

Trump is dan ook lekker met zijn telefoon in de weer. "Geloof je het zelf dat ik vandaag afgezet ga worden?", zo tweette hij schertsend. Ook vroeg hij steun van het publiek. "Bid met mij!", zo luidde zijn boodschap.

Bill Clinton
Naar vele voormalige presidenten zijn al afzetprocedures gestart. Vaak kwam dit onderzoek niet verder dan een stemming in het Huis van Afgevaardigden. Mocht de afzetprocedure van Trump door het Huis worden goedgekeurd, dan is hij de derde president die deze last met zich meedraagt. Andrew Johnson, één van de slechtste presidenten van de Verenigde Staten ooit en Bill Clinton, de sigaardopende Democraat en man van 'Crooked Hillary', gingen The Donald voor, maar beiden werden gered door de Senaat.

En deze laatste zal de huidig president hoogstwaarschijnlijk ook nu weer redden van een dreigende afzetprocedure, iets wat de Democraten ongetwijfeld maar wat goed beseffen, waardoor de afzetprocedure een politiek spel lijkt, voornamelijk gericht op de naderende presidentsverkiezingen.