Geldautomaten voortaan 's nachts dicht tegen plofkraken

Alle geldautomaten gaan voortaan tussen 23:00 en 07:00 uur dicht. Deze maatregel, die vanavond al in moet gaan, is bedoeld om plofkraken te voorkomen.

Hiertoe hebben ministers Grapperhaus (Justitie) en Hoekstra (Financiën) samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) besloten. Het zou de kans op succes voor criminelen verkleinen, meent de NVB.

Lades dicht
Zo zijn de geldlades vanaf vandaag 's nachts dicht, omdat de automaten uit staan. Hierdoor kunnen er geen explosieven meer in worden geduwd waarmee de automaten gekraakt kunnen worden.

Volgens de NVB vinden minder dan twee procent van de geldopnames 's nachts plaats. Daarom zijn de gevolgen van de maatregel beperkt, zegt de NVB. 'Hoewel dit voor sommigen hinderlijk kan zijn, staat de veiligheid voorop.'

Groot probleem
Plofkraken zijn in Amsterdam, en ook in andere plaatsen, een groot probleem. In oktober viel zelfs de eerste gewonde nadat criminelen een geldautomaat aan de Haarlemmermeerstraat opbliezen. De omwonenden werden geraakt door het glas dat door de explosie sneuvelde.

Drie weken geleden sprak ook het stadsbestuur zich uit over de veiligheid naar aanleiding van de recente plofkraken. Het college wil geen geldautomaten meer in de buurt van woningen en gaat op basis van 'vrijwillige samenwerking' met banken zoeken naar nieuwe locaties voor geldautomaten.