Nieuwe verdachten vast in Zoetermeers sextortion-onderzoek

Zoetermeer - In een Zoetermeers onderzoek naar sextortion hielden agenten van de politie-eenheid Den Haag eind vorige week in totaal vier nieuwe verdachten aan. In september en oktober hield het onderzoeksteam in deze zaak ook al vijf verdachten aan. Zij worden ervan verdacht minimaal 45 mannen te hebben afgeperst die online naaktfoto’s hadden gedeeld.

De vier nieuwe verdachten werden woensdag 11 en vrijdag 13 december aangehouden. Het gaat om één hoofdverdachte uit het onderzoek, een 21-jarige Delftenaar en drie zogenoemde ‘money mules’; twee 18-jarige Hagenaars en een 19-jarige Zoetermeerder. De laatste drie verdachten stelden hun bankrekeningen ter beschikking van de hoofdverdachten. Zij mochten na verhoor weer naar huis. De Delftenaar is vrijdag 13 december voorgeleid en zit nog vast.

Eerdere aanhoudingen
In het onderzoek van de recherche uit Zoetermeer werden op maandag 30 september al de eerste twee hoofdverdachten aangehouden; een 25-jarige Zoetermeerder en een 19-jarige Delftenaar. In de periode die volgde, hielden de rechercheurs nog eens drie verdachten aan.

Drie verdachten nog vast
Drie van de verdachten die eerder al werden aangehouden, zitten op dit moment nog negentig dagen in voorlopige hechtenis. Een vierde verdachte is na 44 dagen in vrijheid gesteld, een vijfde is met schorsende voorwaarden in vrijheid gesteld. Beide mannen zijn nog wel verdachte in het onderzoek.

45 slachtoffers
Uit het onderzoek bleek dat deze dadergroep in totaal 45 slachtoffers maakten, afkomstig uit het hele land. In eerste instantie hadden slechts zeven slachtoffers aangifte gedaan bij de politie. Het team heeft contact opgenomen met alle slachtoffers, na een gesprek heeft ongeveer de helft van hen besloten alsnog aangifte te doen. De politie kon in contact komen met de slachtoffers door te kijken wie er geld naar de bankrekeningen van de verdachten had overgemaakt. De 45 slachtoffers hebben in totaal circa 70.000 euro overgemaakt naar de verdachten.

Drugs in beslag genomen
Bij de huiszoekingen die de politie deed na de aanhoudingen is in totaal ruim achtduizend euro aan contant geld in beslag genomen. Ook troffen de agenten kleine hoeveelheden cocaïne en hennep aan.

Drie onderzoeken naar sextortion
Binnen het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag lopen op dit moment drie onderzoeken naar sextortion. Naast dit onderzoek in Zoetermeer, gaat het om een onderzoek vanuit Delft en een onderzoek vanuit Leiden. In totaal hielden agenten in deze drie onderzoeken meer dan zeventig verdachten aan. Samen wisten zij van (vermoedelijk) een kleine tweehonderd slachtoffers enkele tonnen af te troggelen.

Werkwijze overal vrijwel identiek
De werkwijze van de verdachten uit alle drie de onderzoeken is vrijwel identiek. Mannelijke slachtoffers komen via een datingsite in contact met een, naar zij denken, vrouw. Nadat de contacten online goed verlopen, versturen de mannen na enige tijd een naaktfoto van zichzelf naar hun toekomstige date.

Dreiging met delen naaktfoto’s
Tot een daadwerkelijke afspraak komt het echter nooit. Voordat de twee elkaar voor het eerst in het echt ontmoeten, worden de mannen benaderd door een persoon die geld van hen eist. Als dit niet wordt betaald, worden de naaktfoto’s gedeeld met vrienden en familie. Om dit te voorkomen, maken vele slachtoffers bedragen over die variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Vermoedelijk meer slachtoffers
Alle drie de zaken kwamen aan het rollen nadat enkele mannen bij de politie aangifte hadden gedaan. Dankzij de rekeningnummers die zij doorgaven, achterhaalden de onderzoeksteams nog meer slachtoffers. Dit lukte door simpelweg contact op te nemen met mensen die recent grotere bedragen naar de rekening hadden overgemaakt. Een aanzienlijk deel van de benaderde slachtoffers wilde echter geen aangifte doen.

Sextortion?
Alle slachtoffers kregen te maken met zogenoemde ‘sextortion’, een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. In dit onderzoek betrof het naaktfoto’s of -video’s van het slachtoffer. Maar bij sextortion kan het ook gaan om webcambeelden van iemand die zo worden gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met bijvoorbeeld een minderjarige. De afpersers willen vaak geld of juist nog meer pikante beelden. Onderstaand filmpje van helpwanted.nl laat zien hoe sextortion te werk gaat.