'Feyenoord gaat transferbeleid baseren op Moneyball-principe'

Feyenoord lijkt zijn transferbeleid in de toekomst anders aan te gaan pakken. RTV Rijnmond meldt vrijdagmiddag namelijk op basis van gesprekken met 'ingewijden' dat de Rotterdammers de aankoop van spelers in het vervolg zullen gaan doen op basis van het 'Moneyball-principe'.

Deze werkwijze werd jaren geleden door manager Billy Beane geïntroduceerd in het honkbal. Hij besloot destijds om zijn aankoopbeleid te baseren op statistieken en mathematische modellen en boekte hier uiteindelijk grote successen mee.

Zijn voorbeeld kreeg daarna ook navolging in het voetbal, waaronder bij AZ, en Feyenoord wordt naar verluidt een van de gebruikers van het principe.

Verdediger Marcos Senesi werd afgelopen zomer volgens bovengenoemde regionale omroep al op basis van data-analyse aangetrokken. De stopper kende na zijn komst een moeizame start in De Kuip, maar de Argentijn is inmiddels uitgegroeid tot basisspeler.

Naast het invoeren van het 'Moneyball-beleid', noemt RTV Rijnmond overigens nog drie grote speerpunten van de leiding van Feyenoord voor de aankomende periode. De club richt zich verder op het eigenaarschap van het stadion, het met Jong Feyenoord instromen in de voetbalpiramide en het binnenhalen van een externe financier.