Britse Labourleider stapt op na desastreuze verkiezingen

Jeremy Corbyn, leider van de Britse oppositiepartij Labour, heeft besloten op te stappen als partijleider. Zijn partij haalde bij de Britse parlementsverkiezingen het slechtste resultaat sinds 1935. De Labourpartij verliest volgens projecties 52 zetels.

De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson lijkt ondertussen op weg om de grootste overwinning te scoren sinds Margaret Thatcher in 1987. Johnsons partij wint naar verwachting circa 50 zetels.

Daarmee kan Johnson naar verwachting zijn exitdeal met de EU door het parlement loodsen, waarmee het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 31 januari kan verlaten. Corbyn was weliswaar Brexitvoorstander; hij wilde een nieuwe deal onderhandelen en die in een nieuw referendum aan de bevolking voorleggen.

De socialist Corbyn werd in 2015 tot partijleider gekozen nadat zijn voorganger Ed Miliband de verkiezingen verloor van toenmalig Conservatief partijleider David Cameron. In 2010 had Ed de Labourpartij verrast met zijn beslissing het op te nemen tegen zijn broer David Miliband, die in het kabinet van voormalig Labour-premier Tony Blair had gezeten. Dat zette een ruk naar links in, die met de verkiezing van Corbyn werd voltooid.

De gewone kiezer had echter weinig op met het socialisme van de Labourleden die Corbyn via een grassroots-campagne van de zogeheten Momentum-beweging in het zadel hielp. Corbyn heeft lang geloofd dat dat anders was, gezien hij er medio 2017 in slaagde om toenmalig Conservatief premier Theresa May van een meerderheid af te houden, maar bij de verkiezingen van donderdag slaagde zijn partij er niet in om die truc te herhalen.

Corbyn heeft aangegeven dat hij als partijleider aanblijft tot er een leidersverkiezing kan worden georganiseerd, aldus The Journal.

Britse Labourleider stapt op na desastreuze verkiezingen (Twitter)