Constant Kusters aan het woord in documentaire 'Ons Moederland'

In hoeverre is onze vaderlandse geschiedenis een voedingsbodem voor de huidige angst voor nieuwkomers? 2Doc: Ons moederland schetst aan de hand van het dagelijks leven van Constant Kusters, de omstreden politiek leider van de extreemrechtse partij de Nederlandse Volks-Unie, een beeld van de Nederlandse samenleving en haar omgang met ‘de ander’ door de eeuwen heen.

Constant Kusters is naast de voorman van de extreemrechtse partij de NVU een toegewijd huisvader. Een traditioneel gezinsleven, nationalisme en politieke strijd lijken onlosmakelijk met elkaar vervlochten. Kusters' idealen bepalen de persoonlijke keuzes in zijn leven terwijl zijn vrouw en kinderen onderdeel zijn van zijn politieke activiteiten. Wonend in een Arnhemse volksbuurt benoemt hij zonder gêne wat er in zijn ogen mis is met de Nederlandse multiculturele samenleving. De publieke- en politieke discussie over onze nationale identiteit gaat inmiddels, ook ver buiten extreemrechts, hand in hand met polarisatie.

Aan de hand van archiefmateriaal over de Nederlandse geschiedenis en intieme scènes in het extreemrechtse milieu toont Ons moederland een politicus die tot zijn vreugde ziet dat zijn ideeën steeds meer doordringen tot de gevestigde orde. Regisseur Shamira Raphaëla, die onlangs een Gouden Kalf won voor haar film Daddy And The Warlord, wil met deze film Nederland een spiegel voorhouden. 'Ik wil licht werpen op een kant van Nederland die velen liever niet zien. Deze film gaat niet alleen over Kusters van de NVU, maar over ons allemaal. Waar komen we vandaan en waar willen we naartoe als samenleving?'

Ons moederland wordt op 4 december uitgezonden op NPO2 om 22:55 uur.

Constant Kusters in klederdracht (Afbeelding: VPRO)Constant Kusters in klederdracht (Afbeelding: VPRO)