Zeer zeldzaam: tweede jaar op rij zonder herfststorm

Voor het tweede jaar op rij stevenen we af op een herfst zonder een officiële herfststorm. De vorige keer dat het twee herfstseizoenen achter elkaar niet stormde was in 1994 en 1995. Eerder gebeurde dit ook in de jaren 50 van de vorige eeuw. Gemiddeld komt het eens in de zes jaar niet tot een herfststorm.

Om te spreken van een officiële storm moet gemiddeld over een heel uur op één van de officiële meetpunten windkracht 9 worden gemeten. Deze en vorige herfst is dat niet gebeurd. Wel kwam het soms tot zware windstoten aan de kust.

De laatste herfststorm dateert van 29 oktober 2017. Het stormde toen precies tijdens het ingaan van de wintertijd. In het najaar van 2017 kwam het ook op 13 september en op 5 oktober tot storm. In 2016 kwam het op 20 november tot de eerste en enige herfststorm.

In andere seizoenen kwam het dit jaar wel tot storm. Zo beleefde Nederland op 10 augustus een officiële zomerstorm. Dit was de dag waarop het dak van het AZ-stadion het begaf. Ook in de lente stormde het dit jaar. Op 10 maart kwam het tot de eerste officiële storm van 2019.

De storm van 10 maart was niet alleen de eerste storm van dit jaar, maar zelfs de eerste storm in ruim dertien maanden tijd. Vanaf februari 2018 tot en met februari 2019 waaide het gemiddeld over het land elke maand minder hard dan gebruikelijk.