Marokko wil 'gevluchte' landgenoten niet terug

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol stond bijna in Marokko bij het Ministerie van Asielzaken voor een dichte deur. De VVD-er zou daarheen reizen om te onderhandelen over de in Nederland almaar binnenreizende asielzoekers uit Marokko, maar de Marokkaanse minister wilde haar gewoon niet spreken.

"Dit is echt heel opmerkelijk’’, vond GroenLinks-Tweede Kamerlid Bram van Ojik. Ook de SP spreekt er schande van. "U laat zich zo toch niet wegsturen? Te gek voor woorden". Broekers-Knol zei dat haar verteld is dat ze gewoon niet binnen zou komen en dat het daarom nutteloos was om af te reizen naar het Noord-Afrikaanse land.

De VVD had meteen de mond vol met 'actie'. Volgens hen zou Nederland actie moeten ondernemen tegen landen die hun eigen uitgeprocedeerde asielzoekers niet terug willen nemen. Hoe dan werd niet direct duidelijk.

Broekers-Knol wilde verder geen woorden vuil maken aan de weigering van Marokko en zij richtte zich al weer op haar volgende reis. Nigeria is een land dat wel wil overleggen namelijk. Voorlopig zit Nederland dus vast aan de Marokkaanse 'vluchtelingen'.