Hiphopscene maakt statement tegen zwarte piet

Amsterdamse artiesten zoals hiphopcollectief Zwart Licht, rapper Chivv en Afropop artiest Amartey maken allemaal op hun eigen manier een statement tegen Zwarte Piet. Het is opvallend dat er dit jaar zoveel artiesten binnen de Amsterdamse hiphopscene zich uitten tegenover het figuur.

Hiphopcollectief Zwart Licht werkte voor hun in 2018 uitgekomen track Gunshots samen met kunstenaar Brian Elstak, die verantwoordelijk is voor de videoclip. Naast het afkeuren van de karikaturale vorm van Piet worden ook andere grote gebeurtenissen met betrekking tot racisme in zowel Amsterdam als in andere delen van de wereld getoond.

'Racisme is niet alleen zichtbaar tijdens de laatste maanden van het jaar, maar het is een soort virus, een soort vlam waar mensen maar benzine op blijven gooien. Dat wilde ik met de clip duidelijk maken. Racisme is niet alleen van een bepaalde periode, maar gaat alsmaar door', zegt Elstak.

En dat is te zien aan de graphics van de videoclip. Niet alleen is er een statement tegen Zwarte Piet te zien, ook Kerwin Duinmeijer is te zien, die in 1983 op 15-jarige leeftijd op de Dam werd neergestoken door een skinhead. De Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcom X komt ook langs. 

Volgens rapper Akwasi van Zwart Licht, is het niet geheel toevallig dat de videoclip rondom de intocht van Sinterklaas uitkomt. 'We hebben er natuurlijk wel rekening meegehouden dat de clip juist nu zou uitkomen, maar het onderwerp (racisme red.) is altijd actueel. Het gebeurt het hele jaar door, daarom gaat de clip ook niet alleen om een raciaal symbool, maar pakken we het breder aan.'

Het is overigens niet de eerste keer dat het collectief zich uitspreekt tegen onrecht in de samenleving. 'Zwart Licht staat ervoor om alles wat zwart is in goed daglicht te brengen. Statements tegenover racisme is altijd onderdeel van onze muziek geweest.' Daarmee doelt Akwasi onder andere op zijn in 2009 uitgebrachte track Wat Sorry.

Ook rapper Chivv zal door middel van een liedje aandacht geven aan het onderwerp. Aan de cover te zien draait deze wel volledig om het sinterklaasfeest en zijn knechten, ook omdat het pas vanaf 5 december te beluisteren is. Via zijn Instagram laat hij weten: 'Jullie weten als geen ander dat ik altijd op kom voor mijn gemeenschap.'

Chivv is niet de enige artiest die zich via zijn Instagram uitlaat, ook SMIB-voorman Ray Fuego en rapper Bokoesam spraken zich al uit tegen de karikatuur zwarte piet en Afropop artiest Amartey gaf eerder vandaag een optreden tijdens de anti-zwarte piet demonstratie in Den Haag.

Volgens Akwasi is er vraag naar videoclips waarin maatschappijkritische statements worden gemaakt door popartiesten. 'Veel videoclips in de popcultuur gaan over de liefde of over mooie auto's, maar wat vertel je nou echt? Wat stel je nou echt aan de kaart?'

Mitchell Esajas van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, herkent de behoefte van het publiek naar popartiesten die zich uitspreken tegen misstanden in de samenleving. 'Ik vind dat kunstenaars en artiesten ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebben om een platform te gebruiken om sociale verandering teweeg te brengen. Ze hebben miljoenen volgers en dat wat zij zeggen heeft echt impact op vooral een jong publiek.'